Printre mormintele profanate se află și cel al lui Tiberiu Florian, erou martir căzut la Timișoara în 1989. Mormântul acestuia este unul simbolic. Corpul neînsuflețit al eroului sighetean nu a fost găsit niciodată.

Un caz revoltător

Reprezentanții parohiei romano-catolice, dar și creștinii sunt șocați și indignați de cele întâmplate și așteaptă ca cei vinovați să fie descoperiți și trași la răspundere pentru ceea ce au făcut.

„Este un caz revoltător! La adăpostul nopții, oameni fără de Dumnezeu s-au dedat la fapte reprobabile. Nu avem dovezi, dar se știe că în apropierea cimitirului se află o instituție de învățământ cu Internat. Tinerii mai vin în cimitir, fumează, dar niciodată nu s-a întâmplat așa ceva. S-a ajuns ca mormântul lui Tiberiu Florian, eroul martir al Sighetului, să fie profanat și batjocorit. Este ceva de neacceptat! Sunt de 15 ani administratorul cimitirului și cu așa ceva nu m-am confruntat. Și părintele protopop, Mihai Resler, a rămas consternat de ceea ce s-a întâmplat. Am depus plângere la Poliția Sighet și așteptăm ca cei vinovați să fie găsiți și pedepsiți. Vom repara mormintele pe cheltuiala noastră. Avem camere de supraveghere doar în fața cimitirului, și nu în spate, unde au fost profanate mormintele. Condițiile tehnice nu ne permit amplasarea de camere și în zona din spatele cimitirului. Nu acuz pe nimeni. Fac un apel și către cadrele didactice de la instituția de învățământ din apropierea cimitirului, la pedagogi, să fie mai atenți cu elevii. Ne dorim o mai mare implicare a organelor abilitate pentru ca asemenea evenimente foarte neplăcute să nu se mai înregistreze”, a spus Gabriel Ferenczy, administratorul cimitirului romano-catolic.

„Făptașii trebuie să plătească”

„Nu-mi vine să cred ce s-a întâmplat în cimitir. Nu este destul că apropiații lui Tiberiu Florian vin la un mormânt gol ca să le mai treacă necazul pierderii suferite, și acum trebuie să li se și mai mărească necazul și din cauza unor descreierați care se dedau la așa ceva. Trebuie să fie găsiți și pedepsiți”, a spus Irina P.

„Vin foarte des la mormântul soțului meu. Am rămas șocată când am văzut un mormânt la pământ și altele date cu vopsea. Făptașii trebuie să plătească pentru ceea ce au făcut, Dumnezeu este sus și vede”, a spus Eva D.

Citește și