Pentru reţinerea persoanelor implicate, care nu s-au supus somaţiilor legale, poliţiştii de frontieră au tras 11 focuri de avertisment, cu respectarea prevederilor legale.

În urma acţiunilor, doi cetăţeni, unul român şi altul ucrainean, sunt cercetaţi pentru contrabandă, trei autoturisme au fost indisponibilizate la sediul poliţiei de frontieră, iar întreaga cantitate de ţigări a fost confiscată de către poliţiştii de frontieră.

Ieri, 17 aprilie a.c., în jurul orei 5.00, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Brodina au observat, cu ajutorul aparaturii de vedere pe timp de noapte, în apropierea frontierei de stat, pe raza localităţii Ulma, un grup de persoane care transporta mai multe colete, spre interiorul ţării.
Lucrătorii noştri au procedat la interceptarea şi somarea prin voce a persoanelor şi deoarece acestea nu s-au supus, au folosit, conform legii, armamentul din dotare, fiind trase nouă focuri de avertisment, în plan vertical.

În acel moment, cei în cauză au abandonat coletele şi profitând de terenul accidentat şi împădurit, au fugit spre teritoriul statului vecin.

În urma acţiunii a fost reţinut un cetăţean român Vasile T., în vârstă de 53 de ani, domiciliat pe raza judeţului Suceava.
Imediat au fost anunţate şi autorităţile de frontieră ale statului vecin în vederea cercetării în comun a evenimentului.

Totodată, în zonă au fost descoperite mai multe baxuri ce conţineau peste 13.488 pachete ţigări, de diferite mărci, de provenienţă ucraineană.

Întreaga cantitate de ţigări, în valoare de aproximativ 135.000 lei, a fost ridicată în vederea confiscării, iar Vasile T. este cercetat de către poliţiştii de frontieră pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă în formă agravantă şi trecere ilegală a frontierei de stat.

În cauză se efectuează cercetări în vederea identificării tuturor persoanelor implicate şi a documentării întregii activităţi infracţionale.

*Lucrători din cadrul aceluiaşi sector, pe timpul unor misiuni de supraveghere şi control la frontiera de stat, au descoperit tot ieri, în apropierea frontierei de stat, pe direcţia localităţii Straja, 2 colete care conţineau ţigări de provenienţă ucraineană.

Baxurile au fost transportate la sediul poliţiei de frontieră, unde în urma inventarierii a rezultat o cantitate de 2.059 pachete ţigări, în valoare de peste 20.000 de lei, marfă care a fost ridicată în vederea confiscării.

* Şi poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Rădăuţi au descoperit, în apropierea frontierei de stat, un autoturism de teren şi mai multe colete voluminoase.

Acestea au fost duse la sediul sectorului unde, în urma inventarierii, s-a constatat că este vorba de 850 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 9.300 lei.

Totodată, autoturismul de teren, marca Mitsubishi Pajero, în valoare de 6.000 lei a fost indisponibilizat la sediul sectorului, până la finalizarea cercetărilor.

În continuare, se fac verificări în vederea identificării persoanelor implicate şi a documentării întregii activităţi infracţionale.

*Acţiuni pe linia combaterii contrabandei cu ţigări s-au desfăşurat, tot ieri, şi pe raza jud. Maramureş, în zona de responsabilitate a Sectorului Poliţiei de Frontieră Sarasău.

Astfel, lucrătorii noştri au identificat pe timpul unei acţiunii, pe DN 19, un autoturism marca Logan, parcat în afara carosabilului şi au observat mai multe persoane care transportau în spate colete voluminoase şi se îndreptau de la malul râul Tisa spre maşina în cauză.

Lucrătorii noştri au procedat la interceptarea şi somarea prin voce a persoanelor şi deoarece acestea nu s-au supus, au folosit, armamentul din dotare, fiind trase două focuri de avertisment, conform legii.

În continuare, şoferul a demarat în trombă încercând să fugă, iar cărăuşii au abandonat baxurile şi au sărit în apa râului Tisa, întorcându-se pe teritoriul ucrainean.

În urma acţiunii, s-a reuşit indisponibilizarea autoturismului în cauză şi reţinerea şoferului F. Vasyl de 31 de ani din Ucraina, iar la faţa locului au fost descoperite, 6 colete, care conţineau 3.000 pachete ţigări de provenienţă ucraineană.

Totodată, au fost anunţate despre persoanele care s-au întors pe teritoriul ucrainean şi autorităţile statului vecin, în vederea reţinerii acestora şi cercetării în comun a evenimentului.

Ţigările în valoare de 26.500 lei au fost ridicate în vederea confiscării, autoturismul marca Logan a fost indisponibilizat, iar în continuare sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă şi trecere frauduloasă a frontierei de stat.

*De asemenea, şi poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului PF Sighetu Marmaţiei au descoperit pe timpul unor misiuni de supraveghere şi control la frontiera de stat, un autoturism abandonat, în zona de frontieră, marca Renault Clio încărcat cu 6 colete cu ţigări, de aceeaşi provenienţă.

În urma inventarierii baxurilor, s-a constatat că este vorba de 3.060 pachete ţigări, în valoare de 27.000 de lei, ţigări ce au fost ridicate în vederea confiscării.

Autoturismul în cauză în valoare de 2.000 de euro a fost indisponibilizat, iar în continuare se fac cercetări în vederea depistării persoanelor implicate şi documentării întregii activităţi infracţionale.

Citește și