La 70 de ani de atunci, pentru mulți supraviețuitori, hibakusha, este încă foarte dureros să vorbească despre acele zile, deşi par hotărâți să transmită experiențele lor generațiilor mai tinere. Ei sunt consideraţi ambasadori ai luptei împotriva armelor nucleare.

Unul dintre puținele tramvaie care au supraviețuit bombei de la Hiroshima a fost restaurat pentru a comemora 70 de ani de la atacul asupra Japoniei.

Acesta a fost revopsit în culorile sale originale - albastru şi gri – iar în interior sunt proiectate mărturii video ale supraviețuitori.

Hiroshi Harada, în vârstă de 75 de ani, își amintește cum piciorul i s-a afundat într-un cadavru, în timp ce fugea de focul ce cuprindea străzile Hiroshimei după căderea bombei atomice. Mai tărziu, în aceeaşi zi, o femeie căzută a întins mâna către el cerândui apă. Bucăţi de piele şi carne aproape că se desprindeau de pe corpul femeii, povesteşte supravieţuitorul care pe atunci avea şase ani.

"Numărul supraviețuitorilor este în scădere și vocile lor devin tot mai slabe", spune Harada, "dar Hiroshima nu trebuie uitată şi trebuie să spună lumii că astfel de lucruri nu ar trebui să se mai întâmple."

Chiar şi aşa, sunt mulţi cei care nu vorbesc despre cele întâmplate, fie de durere, fie de teama de a nu fi discriminaţi, ei sau urmaşii lor.

Pe 6 august 1945, un bombardier american, pilotat de colonelul Paul Tibbets, a aruncat bomba atomică cu numele de cod „Little boy” deasupra oraşului Hiroshima, ducând la moartea a peste 140.000 de persoane până la sfârșitul anului (din 350.000 câţi trăiau în oraș).

Unii au murit pe loc, carbonizati, alţii au fost răniţi mortal. Hainele le-au ars pe corp, transformând oamenii în cenuşă. Alţii au murit de cancer sau leucemie.

După trei zile, pe 9 august, americanii au aruncat o a doua bombă atomică, „Fat man”, de data aceasta asupra oraşului Nagasaki. Japonia s-a predat pe 15 august.

Un alt supravieţuitor, Shigeo Ito, care pe atunci avea 15 ani, povesteşte cum, după bombardament, se grăbea spre casă, iar o femeie l-a rugat să o ajute la salvarea unei persoane prinse sub dărâmături. El a refuzat, de teamă că podul pe care trebuia să meargp spre casă, urma să fie cuprins de flăcări. „Nu pot scăpa nici acum de ruşine” povesteşte Shigeo Ito, care acum ţine conferinţe în şcoli şi povesteşte elevilor despre cele întâmplate.

Shuntaro Hida, 98 de ani, fost chirurg militar în timpul bombardamentului, îşi aminteşte cum a confundat pielea care atârna pe un corp rănit cu haine zdrenţuite.

Pentru Hida, oroarea reală a atacului nuclear se află în efectele de cele mai multe ori invizibile. "Cruzimea atacului nu constă în distrugerea corpului uman, ci în distrugerea vieţii de după, în urmle pe care le lasă” a declarat Hida, care a tratat şi a consiliat aproximativ 10.000 de supraviețuitori.

Fumiaki Kajiya, 76 de ani, care şi-a pierdut sora în explozie, spune „Dacă uităm Hiroshima, lumea va deveni un loc periculos”.

Reiko Yamada nu poate uita mirosul acru al corpurilor arse, craniile şi oasele pe care le-a descoperit atunci când recolta cartofi dulci. Tatăl ei a murit de leucemie si cancer pulmonar, în urma radiaţiilor la care a fost expus în timpul bombardamentului.

La scurt timp după ce o ciupercă de fum a apărut pe cer, întregul oraş a fost cuprins de flăcări, apoi de nenumărate corpuri carbonizate.

Mulţi dintre răniţi au murit în suferinţe de nedescris în câteva ore, zile sau săptămâni, în funcție de expunerea la flăcări și radiații. La cinci ani după bombardament, în Hiroshima, numărul bolnavilor de leucemie a crescut.

Relieful fară denivelări pronunțate a favorizat propagarea undei generată de explozie. Pe o rază de aproape 2 km, forța exploziei a fost de 5 psi distrugând complet toate clădirile, iar pagube importante au fost provocate pe o zonă cu diametrul de 3,5 km.

6 august a fost declarată Ziua oraşului Hiroshima şi Ziua Mondială a luptei pentru interzicerea armelor nucleare.
Peste trei zile, istoria s-a repetat, iar oraşul Nagasaki a fost lovoit de o a doua bombă atomică, „Fat man”. Cu toate că aceasta a avut o deviație de aproximativ 2 km, a distrus mai mult de jumătate din oraș. Populația din Nagasaki a scăzut într-o sutime de secundă de la 422.000 la 383.000 de locuitori: 39.000 de oameni au murit pe loc, iar peste 25.000 au fost răniți.

Data de 9 august a fost declarată Ziua oraşului Nagasaki.
Deşi nici acum nu se cunosc cifrele exacte, se pare că la Hiroshima şi Nagasaki au murit peste 400.000 de hibakusha, de la cele două explozii atomice până acum - 258.310 în Hiroshima şi 145.984 în Nagasaki.


Preluare: stiri.tvr.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și