În unul din cazuri, ţigările au fost transportate peste frontiera cu un aparat de zbor de mici dimensiuni şi abandonate în cimitirul din localitatea Sighetu Marmaţiei. Un alt caz s-a înregistrat în Suceava, judeţ aflat tot în administrarea ITPF Sighetu Marmaţiei.

# Urmărit de poliţişti prin zona Sighetului

În data de 6 decembrie, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Sighetu Marmației au desfășurat o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări în zona de responsabilitate. Astfel, în jurul orei 19.00, un echipaj al poliției de frontieră a efectuat semnalele regulamentare pentru a opri la control un autoturism marca Volkswagen Passat, înmatriculat în Germania. Întrucât conducătorul auto a ignorat semnalele regulamentare efectuate de către lucrătorii ITPF Sighetu Marmaţiei, s-a procedat la urmărirea autoturismului folosind semnalele acustice și luminoase.

“La scurt timp, conducătorul auto a virat pe o stradă lăturalnică, unde a abandonat autoturismul și a încercat să fugă, fiind reținut de către polițiștii de frontieră. Din primele verificări s-a constatat că şoferul este un cetățean român, A. M., în vârstă de 24 de ani, domiciliat pe raza județului Maramureș. De asemenea, în autoturism a fost observată o cantitate mare de țigări, fapt pentru care a fost condus la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor. În urma inventarierii țigărilor descoperite, a rezultat cantitatea de 4.480 pachete cu ţigări de proveniență ucraineană, în valoare de 53.000 de lei”, a precizat Radu Lungu, purtătorul de cuvânt al ITPF Sighetu Marmaţiei.

# Un contrabandist cu un bogat trecut infracţional

Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării, iar în cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă.

“Mai mult decât atât, pe timpul cercetărilor, s-a constatat că numerele de înmatriculare aplicate pe autoturism aparţin unui alt autovehicul, bărbatul fiind cercetat și pentru săvârșirea infracțiunii de punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat și punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare. Totodată, autoturismul folosit la transportarea țigărilor a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor”, a explicat Radu Lungu.

# Proprietarul dronei, prins în Ucraina

O oră mai târziu, pe timpul misiunilor desfăşurate în zona de competenţă, polițiștii de frontieră din cadrul aceluiași sector au descoperit, în cimitirul din municipiul Sighetu Marmaţiei, un colet cu țigări, ce conţinea 500 de pachete cu ţigări de proveniență ucraineană, care fusese transportat peste frontieră cu un aparat de zbor de mici dimensiuni, tip dronă.
“Totodată, autorităţile de frontiera ucrainene ne-au comunicat ca pe teritoriul statului vecin l-au depistat pe proprietarul aparatului de zbor, un cetăţean ucrainean. Și în acest caz, ţigările în valoare de 5.850 lei au fost confiscate, în continuare fiind efectuate verificări pentru identificarea persoanelor implicate și a documentării întregii activități infracționale”, a spus Radu Lungu.

Citește și

Comentarii