În scuarul din fața monumentului Acad.Dr. Ioan Mihaly de Apșa a avut loc Solemnitatea dedicată Zilei de 1 Decembrie,organizată de Consiliul Local, Primăria și Centrul Cultural Sighetu Marmației.

Evenimentul a început cu intonarea Imnului de Stat al României și a Inmnului Uniunii Europene, de către Grupul de suflători ai Centrului Cultural- elevi ai Școlii de Artă Gheorghe Chivu (dirijor prof. Viorel Bledea).

Un sobor de preoți au săvârșit un Tedeum dedicat eroilor neamului.
A urmat mesajul Primarului municipiului Sighetul Marmaţiei, dl. Horia Scubli și alocuţiunea d-lui prof. Gheorghe Todinca, directorul Muzeului Maramureşului, despre Marea Unire în mărturii și documentare, participarea maramureșenilor la Alba Iulia în anul 1918. Evenimentul a fost moderat de prof.dr. Ioan Dorel Todea.

Sărbătoarea a fost încununată de recitalul de cântece dedicate Marii Uniri, susținut de Centrul Cultural- elevi și profesori ai Școlii de Artă Gheorghe Chivu (instructori; Marius Iusco, Viorel Bledea, Anuța Zubașcu, Laura Bumbar, Ioan Dunca și Gheorghe Ștețca).

Reprezentanții comunității locale au depus coroane de flori la Monumentul ostaşilor români căzuţi pentru eliberarea Maramureşului (ianuarie-martie 1919), Cimitirul Săracilor, dedicat memoriei deţinuţilor politici morţi sau executaţi în închisorile, lagărele şi deportările comuniste, precum şi memoriei partizanilor ucişi în luptele cu Securitatea, Mormântul familiei acad. Ioan Mihalyi de Apşa

Citește și

loading...