"După cum arată recentele evoluții, francul elvețian s-ar putea aprecia temporar, ca răspuns la incertitudinile legate de Grecia. Banca Națională a Elveției va monitoriza cu atenție efectele crizei asupra francului și potențialul impact asupra Elveției", a afirmat președintele SNB, Thomas Jordan.

Acesta a adăugat: "Vom rămâne activi pe piețele valutare atât timp cât va fi necesar, pentru a influența condițiile monetare. Apreciem că francul e supraevaluat și se va deprecia în timp".

În 15 ianuarie, Banca Națională a Elveției a șocat piețele financiare după ce a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit în urmă cu trei ani, ceea ce a provocat o apreciere de 30% a francului elvețian în raport cu moneda euro și cu 25% față de dolar. Cererea în creștere pentru obligațiunile elvețiene a dus la scăderea randamentului în teritoriu negativ, investitorii preferând să plătească pentru a cumpăra bonduri guvernamentale pe zece ani.

Recent, Banca Elveției a înrăutățit estimarea de creștere a economiei, deoarece aprecierea francului, după eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, a condus la exporturi mai scumpe.

Anul acesta, PIB-ul Elveției ar urma să înregistreze un avans de 0,9%, față de 2,1% estimat anterior, a anunțat SNB, explicând că decizia a fost determinată de aprecierea francului cu 30%. Prognoza este similară cu cea a Guvernului elvețian.

Aprecierea a sporit temerile privind ritmul de creștere a economiei, dependentă de exporturi. De asemenea, multe companii au concediat sute de angajați în Elveția, pe fondul așteptărilor că aprecierea francului va afecta veniturile din export.

Citește și

loading...