Presupusul terorist a fost arestat sâmbătă în arondismentul al XII-lea din Paris, în sud-estul orașului, deoarece "amenința să treacă la fapte în mod iminent", potrivit surselor judiciare citate duminică de posturile RTL și France Info.

Anchetatorii care îl interoghează la Direcția Generală de Securitate Internă (DGSI), în Levallois Perret, de la periferia capitalei franceze, încearcă să stabilească dacă minorul a ținut legătura de la distanță cu Rachid Kassim, un cunoscut propagandist francez al grupării teroriste Stat Islamic și care se află în prezent în Siria. Se crede că Rachid Kassim a fost cel care a condus, prin intermediul rețelelor sociale și ale aplicațiilor de mesagerie instant, comandoul compus din femei care a pregătit automobilul Peugeot 607 și pe care l-au parcat la câteva sute de metri de Notre Dame în dimineața zilei de 4 septembrie, intenționând să-l arunce în aer.

Una dintre aceste femei, Ornella Gilligman, în vârstă de 29 de ani, a fost încarcerată sâmbătă noaptea după ce a fost inculpată de un judecător de instrucție sub acuzația că face parte dintr-o organizație teroristă care intenționa să comită atentate și pentru tentativă de asasinat terorist. Gilliman a fost reținută marți în timp ce călătorea cu partenerul ei de viață și cu copiii lor pe o autostradă din orașul Orange.

Joi au fost capturate alte trei femei în Boussy Saint Antoine, la circa 25 kilometri sud de Paris: Ines Madani, de 19 ani, fiica proprietarului automobilului Peugeot 607, Sara Hervouet, de 23 de ani, și Amel Sakaou, o mamă de 39 de ani care le găzduise pe primele două în locuința sa. Mai târziu, forțele de ordine l-au arestat și pe iubitul lui Hervouet și pe una dintre fiicele de numai 15 ani a lui Sakaou.

Există probe materiale că Gilligman și Madani au fost cele două persoane care au abandonat mașina cu încărcătura sa explozivă în apropiere de catedrala Notre Dame din Paris. Anchetatorii încearcă să stabilească dacă Hervouet era cel de-al treilea membru al comandoului și dacă atentatul a fost pregătit în garajul lui Sakaou. Atât Gilligman, cât și Madani și Hervouet se aflau în evidența serviciilor secrete pentru că încercaseră să ajungă în Siria și să se implice în lupte alături de grupările jihadiste care acționează în această țară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și