Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș recomandă populației să acorde o atenție sporită modului în care păstrează, prepară, transportă și depozitează produsele alimentare, dar și a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

“Având în vedere evoluția pe teritoriul României a pestei porcine africane, carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc și produsele din carne care conțin carne de porc nu pot face obiectul transportului către alte state membre, dacă provin din zonele cuprinse în Decizia Comisiei nr. 709/2014 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre ale UE. Introducerea cărnii și a produselor din carne din toate speciile, fie că vorbim de porc, oaie, vită sau pasăre dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor, este interzisă”, au anunțat autoritățile sanitar-veterinare.

Autoritățile recomandă maramureșenilor, pentru a evita aplicarea unor măsuri restrictive de către personalul care își desfășoară activitatea la nivelul aeroporturilor/aerogărilor, înainte de a decide introducerea în bagajul de cală a unor astfel de produse alimentare (carne de pasăre și condimente)pentru a putea fi transportate spre un alt stat membru al UE, să se informeze cu privire la condițiile stabilite în asemenea situații de către companiile de zbor, precum și asupra reglementărilor specifice vamale.

“ANSVSA reiterează faptul că produsele alimentare, inclusiv carnea și produsele dincarne, trebuie să fie transportate numai cu mijloace de transport autorizate sanitar-veterinar de către Direcțiile SanitareVeterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, în condiții corespunzătoare de igienă și de temperatură controlată pentru a nu compromite calitatea și siguranța acestora și implicit pentru a proteja sănătatea publică”, anunță ANSVSA.

Maramureșenii trebuie să știe că produselealimentare, respectiv carnea și produsele din carne trebuie să provină din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar supuse controalelor oficiale deserviciile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Au fost dispuse măsuri suplimentare de control oficial, care au drept obiectiv verificarea condițiilor sanitare veterinare de funcționare a unităților care produc și comercializează produse de origine animală, condițiile de depozitare și transport, precum și cerințele referitoare la marcarea de identificare a produselor de origine animală.

Citește și

loading...