Rezultatul este unul impresionant, intalnit indeosebi in orasele de dincolo de ocean, acolo unde arta picturii stradale este mult mai raspandita.

Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, a declarat ca toate personajele au fost gandite in actualul context social si politic, astfel ca privitorul are posibilitatea de a le da interpretari nebanuite. Mai mult, lucrarile tinerilor au transformat un banal gard de beton intr-o opera de arta ce poate fi demolata sau distrusa doar cu avizul Ministerului Culturii.

“Am facut o invitatie studentilor de la Arte din Cluj, pentru a da o alta fata acestui gard pe care l-am construit acum trei ani pentru a-i proteja pe cei care locuiesc aici, pe strada Horea, blocurile 46 A si B si pentru a genera optimism in randul celor care locuiesc aici. Au fost gandite de luni incepand, imediat dupa alegerile prezidentiale, cateva personaje care au fost plasate pe acest gard. Este o chestiune care tine si de subtilitatea celor care privesc aceasta lucrare de arta.

Din acest moment nu mai putem vorbi despre un gard sau un zid ci despre o opera de arta si intra sub incidenta drepturilor de autor. Asadar, acest gard nu va mai putea fi demolat, pentru ca vorbim de o lucrare de arta si este nevoie de avizul Ministerului Culturii pentru a demola sau a distruge o opera de arta. Cred ca in acest moment putem vorbi de un obiectiv turisitic, despre un loc de pelerinaj, un loc unde putem sa aducem turisti ca sa vada ca nu am facut lucruri rele ci un lucru bun si frumos.

Nu poate vorbi nimeni despre un zid de beton, ci despre o opera de arta. In rest, avem porci, avem caracatite, scafandri, elefanti, pesti, broaste testoase... in functie de societatea in care traim”, a explicat Catalin Chereches.

Primarul baimarean a explicat ca obiectivul sau principal este eliminarea tuturor pungilor de saracie din Baia Mare si a mizeriei din aceste zone, motiv pentru care a promis ca incepand de astazi se va transforma in “seful grupei de salubrizare”

“O opera de arta va fi in viitor si mutarea celor care locuiesc aici. Sunt dornic sa fiu un foarte bun artist in a-i muta, om cu om si cred ca lucrurile vor fi pozitive pentru oras atunci cand aceste blocuri vor avea o alta fata. Miza principala a mea este sa cream opere de arta si pe Craica si in Ferneziu si pe Pirita, dar in spatele lor sa nu fie mizerie. De astazi voi fi seful grupei de salubrizare in aceste zone de saracie si mizerie. Voi fi cel care va conduce buldozerul, daca este cazul, cel care va da cu matura, cel care va elibera o zona de mizerie si saracie care a deranjat foarte multa vreme orasul”, a adaugat Catalin Chereches.

Ideea de la care s-a pornit in implementarea acestui proiect a fost aceea de “street art”, un gen considerat in zilele noastre drept un capitol din arta contemporana. Creatia studentilor din anii II si III ai sectiei Foto/Video de la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca a necesitat insa sacrificii, pentru ca zilele de munca au fost presarate cu peripetii de tot felul.

“De aceasta data am iesi in strada si am interactionat cu beneficiarul direct, deci cu locatarii din aceste blocuri, care au reactionat cel putin interesant, ne-au lasat sa lucram, dar nu tot timpul, am si primit recompense niste obiecte aruncate peste gard. E interesant sa ai o experienta, in ideea in care iesi din cadrul clasic al scolii. Eu zic ca e foarte important sa educam simtul civic la tinerii pe care ii coordonam, pentru ca scoala nu inseamna doar o parte teoretica si o aplicatie intr-un cadru restrans. E foarte important ca ei sa simta ca lucrarile lor au valoare in cadrul comunitatii, iar oamenii din comunitate sa simta ca exista tineri care se pot manifesta si pot aduce un plus de frumos”, a explicat profesorul coordonator Laura Ghinea.

Chiar daca initial conceptul gandit de cei opt studenti a fost unul mult mai complicat, in cele din urma, luandu-se in vedere specificul zonei si faptul ca in cele doua blocuri traiesc numerosi copii, desenele au devenit unele simple, imaginand o adevarata lume de poveste.

“Ne-am atasat de ideea zidului, in sensul ca ne-am gandit sa o ducem intr-o zona mult mai elitista, catre The Wall si ideea de zid, dar apoi ne-am razgandit, pentru ca ne-am dat seama ca aici traiesc multi copii si ne-am dus catre zona copilariei, pentru ca si cei mici sa se ataseze de aceasta idee. A fost interesant. Cum incepeam cate un desen toti isi dadeau seama ce facem noi acolo, ce desen este, ca e o caracatita sau altceva. O experienta interesanta”, a explicat tanarul artist Daniel Bocse.

Cei opt artisti sunt Adrian Cosarca, Stefana Preda, Daniel Bocse, Ligia Nora, Brigitta Adorian, Irina Timis, Laura Tuchlei si Maria Garcia Jimenez.


Preluare: eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și