„Am securizat toate geamurile de la băi şi grupuri sociale de la etajul IV. Când am înfiinţat acest compartiment de îngrijiri paleative, am schimbat geamurile, dar nu le-am pus sistem de închidere cu protecţie. De asemenea, săptămâna viitoare toate geamurile de la cele cinci saloane vor fi schimbate cu geamuri noi, cu sistem de protecţie.

Deja am dat comandă pentru cele cinci saloane. Nu avem voie să punem gratii la geamuri, pentru că nu suntem spital de psihiatrie. Acele geamuri securizate vor putea fi deschise doar de asistente şi de infirmiere. Încercăm să fim cât se poate de prezenţi şi să-i supraveghem pe pacienţi cât mai bine, dar, atâta timp cât un bolnav îşi pune în cap să facă aşa ceva, foarte greu îl poţi opri. Dar noi încercăm ca astfel de incidente să fie evitate pe viitor”, a declarat Alexandru Bondre, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare.

Unii pacienţi vor să moară acasă, iar aparţinătorii nu-i ascultă

Reprezentanţii unităţii arată că toţi pacienţii internaţi pe Compartimentul de îngrijiri paleative sunt aduşi aici pentru a le fi alinată, pe cât posibil, suferinţa. Dacă, însă, unii bolnavi găsesc confort într-o unitate medicală, alţii doresc ca ultimele zile să şi le petreacă acasă. În astfel de cazuri, dacă aparţinătorii nu ţin cont de dorinţa bolnavului, se poate ajunge la situaţii tragice precum cea descrisă mai sus, în care pacienţii hotărăsc să-şi ia singuri viaţa.

„Şi în cazul acelui pacient ne-am mirat cum a avut putere să facă acest lucru, dată fiind starea sa de sănătate. Dar, în asemenea momente, când un pacient suferă de o boală grea, cine ştie ce gândeşte. Din păcate, marea problemă este în altă parte. Unii pacienţi aflaţi în această situaţie, când simt că nu mai au mult de trăit, îşi doresc să meargă acasă, să moară în patul lor şi aparţinătorii nu ţin cont de asta.

Acum a trebuit să ni se întâmple acest necaz, ca să aflăm ulterior de la aparţinători că, de fapt, de joi pacientul a insistat să fie dus acasă, iar el luni a comis acel act. Unii pacienţi se simt protejaţi în spital, dar alţii vor acasă. Din ce am discutat şi cu medicii, pacienţii în fază terminală care îşi pun în minte aşa ceva sunt foarte greu de oprit. Aici, în spital, avem şi psiholog şi cleric pentru aceşti pacienţi”, a explicat Alexandru Bondre.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și