Berlinul ezită să trimită armament în Ucraina și nu este de acord nici cu o misiune militară a UE și se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea aliaţilor. Criticii spun că Germania se teme să nu-l provoace pe Vladimir Putin, relatează The Guardian.

Ucrainenii au cerut arme de la nemţi, dar Berlinul le oferă căşti de protecţie. Vitali Klitschko, primarul Kievului și fost campion mondial de box la categoria grea, a spus că nu poate înțelege lipsa de sprijin din partea nemţilor, relatează The Guardian.

„Comportamentul guvernului german mă lasă fără cuvinte”, a declarat el pentru ziarul Bild. „Se pare că Ministerul Apărării nu și-a dat seama că ne confruntăm cu forțe ruse perfect echipate care pot începe o nouă invazie în orice moment. Ce fel de ajutor va trimite Germania în continuare, perne?”

Germania nu vrea să trimită în Ucraina nici arme, nici soldaţi

Olaf Scholz, cancelarul german, a refuzat să trimite arme în Ucraina și a fost acuzat în ultimele zile că împiedică transportul armelor oferite de aliații NATO. La începutul acestei săptămâni, ambasadorul Ucrainei la Berlin a cerut guvernului german să trimită măcar 100.000 de căști și veste de protecție.

Cu toate acestea, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a anunțat miercuri că Berlinul va furniza doar 5.000 de căști militare. Ea a spus că oferta Berlinului transmite „un semnal foarte clar: suntem de partea dumneavoastră”.

Germania mai oferă şi un spital de campanie complet echipa, plus pregătirea necesară, la un cost de 5,3 milioane de euro. Unii membri UE sunt îngrijoraţi de modul în care Germania a abordat criza de la granița cu Ucraina, unde au fost dislocați peste 100.000 de soldați ruși.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și