"Informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo şi echipaţi-vă maşina corespunzător. Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante”, arată oficialii Poliţiei Române.

Totodată, poliţia rutieră recomandă tuturor participanţilor la trafic, în contextul informărilor meteorologice care spun că la munte va fi lapoviţă şi ninsoare, să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie, semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie. „Precipitaţiile abundente pot influenţa negativ desfăşurarea traficului rutier. Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, conducătorii auto trebuie să acorde o atenţie deosebită, pentru că poartă nu doar responsabilitatea siguranţei lor, ci şi a călătorilor”, precizează Inspectoratul General de Poliţie a României. Oficiali din cadrul Poliţiei Rutiere au precizat că în legislaţia actuală nu se face referire la o dată calendaristică anume de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă, ci sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Cel puţin 2.500 lei amendă

Pentru neechiparea corespunzătoare a maşinii pentru iarnă se retrage certificatul de înmatriculare, iar amenzile pe care le riscă şoferii care încalcă legea caucicurilor de iarnă sunt cuprinse între 2.500 şi 4.000 lei. Mai mult, şoferul unei maşini fără cauciucuri de iarnă care blochează un sector de drum riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 8.000 lei şi va fi nevoit să suporte costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat.

Atunci când cumpăraţi anvelope de iarnă, trebuie să fiţi foarte atenţi la câteva semne de pe cauciuc, mai atenţionează poliţiştii. Nu orice cauciuc este acceptat de legislaţia actuală. Singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai „all seasons”. Literele M şi S reprezintă iniţialele cuvintelor englezeşti „mud” şi „snow“, care înseamnă „noroi” (nămol) şi, respectiv, „zăpadă”.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și