Acest Centru va fi condus și coordonat în mod direct de către Vicepreședintele Academiei Române – Academician Alexandru Surdu, în calitate de director cu drepturi depline, și va fi ajutat și sprijinit în această activitate de dr. Livia Ardelean, consilier superior la Arhivele Naționale din Cluj, în calitate de director adjunct.

În cadrul Centrului vor funcționa următoarele Departamente:

 Istoria religiilor – coordonat de Pr. prof. dr. Academician Mircea Păcurariu

 Vestigii ale istoriei (cercetarea unor documente istorice inedite) - dr. Livia Ardelean

 Elemente precreștine, credințe, superstiții și tradiții religioase - dr. Raluca Lozbă

 Ritualuri și obiceiuri religioase – Pr. prof. dr. Cristian Ștefan

 Personalități ale zonei. Contribuția cărturarilor maramureșeni în domeniul istoriei, religiei și culturii, ca factori ai dezvoltării conștiinței naționale și religioase - Prof. univ. dr. Nicolae Iuga
Secretar – Drd. muzeograf Mirela Barz

Pentru atingerea scopurilor propuse, în cadrul departamentelor își vor aduce contribuția mai mulți colaboratori - istorici, muzeografi, arhiviști, preoți indiferent de confesiune, dascălii din comună, profesori și etnografi din Maramureșul Istoric și Voievodal, deținători de colecții și documente inedite și vor fi organizate simpozioane și alte manifestări științifice care să contribuie la îndeplinirea scopului propus de Centru.

Plan de cercetare de perspectivă:

1. Cercetarea evoluției istorice a credințelor și cultelor din Maramureș;

2. Efectuarea unor cercetări în cadrul Arhivei de Stat a Regiunii Transcarpatia cu privire la traducerea și studierea unor documente inedite cu privire la satele și bisericile maramureșene începând cu secolul al XVI – lea (ex. vizitațiile canonice efectuate de către episcopul ucrainean greco-catolic Olsavszky al Episcopiei de Mukacevo în satele maramureșene, în perioada 1745-1751, etc). Traducerile din latina medievală, germană, maghiară, ucraineană și slavonă vor fi efectuate cu sprijinul dr. Livia Ardelean și a altor specialiști în respectivele limbi și paleografii. Vor fi evidențiate primele date cu privire la bisericile de lemn maramureșene din perioada respectivă. Vor fi depistate și folosite și alte surse din arhivele vieneze și maghiare, precum și istoriografia străină referitoare la tematică.

3.Semnificații istorico - teologice ale obiceiurilor religioase și ale superstițiilor din arealul maramureșean;

4. Simboluri precreștine în arhitectura maramureșeană;

5.Implicarea unor personalități maramureșene, indiferent de confesiune religioasă, în marile evenimente ale zonei;

6. Crearea unor ateliere meșteșugărești (pictură religioasă pe sticlă, sculptură religioasă, covoare în culori naturale cu diferite motive etc.) în care vor fi inițiați elevi și tineri interesați. Aceste ateliere sunt deja construite, încă neutilizate, în incinta Bisericii Ortodoxe din Giulești.

Centrul de Cercetări Istorico – Teologice ale Credințelor și Cultelor din Maramureș își propune să editeze volume științifice cuprinzând temele prezentate în cadrul simpozioanelor. De asemenea, vor fi editate și unele albume cu fotografie veche care să ilustreze domeniile de referință și vor fi organizate unele expoziții meșteșugărești tradiționale.

Dr. Laurențiu BATIN
Primarul comunei Giulești

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și