Cea mai arzătoare temă pe ordinea de zi a fost discutarea ideii de alipire a unor grădinițe din Sighet la câteva școli sau licee. În urma discuțiilor purtate între reprezentanții autorității locale și directorii de grădinițe, s-a renunțat la această idee, născută în urma unor discuții avute anterior cu inspectorul ISJ MM, Cătană Simona, responsabil de rețeaua școlară din Maramureș.

Consilierii prezenți în sală nu s-au arătat încântați de această idee venită din partea ISJ MM, după ce au ascultat opiniile formulate de către directorii de grădinițe și de către reprezentantul Sindicatului. Împotriva ideii de alipire a unor grădinițe la școli a fost inclusiv reprezentantul ISJ MM, d-na inspector Ferțigan Mariana, inspector școlar pentru educație timpurie și alternative educaționale.

Consilierul local Iuga Nicolae a declarat în cadrul ședinței că din punctul domniei sale de vedere ideea de alipire a unor grădinițe la diverse școli nu este de bun augur. De aceeași părere au fost și consilierii locali Godja Eugenia, Mih Vasile și Liliana Vârsta.

Un alt punct pe ordinea de zi l-a reprezentat identificarea unor soluții pentru școlile generale de la Cămara și Șugău, școli cu un efectiv foarte mic de elevi și în care se practică sistemul de învățământ simultan la clasele V - VIII. Sistemul de predare în simultan presupune că un profesor predă în aceeași oră de curs elevilor de clasa a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a, fapt ce afectează negativ calitatea procesului de predare-învățare.

Horia Scubli, Primarul municipiului, a arătat că ar dori să desființeze aceste două școli pe palierul claselor V-VIII, din cauza costurilor foarte mari de întreținere, reparație și de aducere a acestora la stare de conformitate pentru a putea obține avizele de funcționare, de ordinul sutelor de mii de lei, raportat la numărul mic de elevi. Totodată acesta a mai arătat că este atât în interesul elevilor dar și al orașului ca aceștia să beneficieze de o educație de calitate în sistem normal de predare, nu simultan, efectuându-se astfel și importante economii la bugetul local. Primarul a mai arătat că autoritatea locală va pune la dispoziția elevilor zilnic microbuze școlare care să îi ducă și aducă pe elevi la / de la școală. Reprezentantul ISJ MM, inspector Ferțigan Mariana, a declarat că va susține Primăria Sighet în a obține prin intermediul Inspectoratului unul sau chiar două microbuze școlare în acest sens.

Consilierul local Nicolae Iuga a solicitat ca procesul de închidere a celor două școli să se realizeze în așa fel încât locurile de muncă ale personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic să nu fie afectate de închidere. Reprezentantul ISJ a explicat că, potrivit metodologiei de mobilitate a personalului în învățământ, cei dați în restrângere de activitate sunt prioritari în a își completa normele în alte școli pentru a nu rămâne șomeri.

Un punct fierbinte aflat în discuție a fost situația Clubului Sportiv Școlar Sighetu Marmației, care, în pofida rezultatelor excepționale obținute la baschet, și-a pierdut de curând PJ-ul, fiind alipit, culmea... la CSS Baia Sprie. Această stare de fapt a devenit posibilă ca urmare a faptului că ISJ MM a solicitat Clubului sportiv sighetean să cedeze o grupă de elevi către CSS Baia Mare, pe motiv că în municipiul reședință de județ acestea ar fi insuficiente. După această mutare, ISJ Maramureș a comunicat CSS Sighet că are cu o grupă mai puțin decât prevede legea, fiind astfel alipit la CSS Baia Sprie.

Consilierul local Iuga Nicolae a descris această situație în felul următor: „Ce a făcut ISJ Maramureș cu CSS Sighet a fost o practică aplicată de către valutiști în anii `90, când schimbai lei pe valută și primeai foi din ziar în loc de bani”. Reprezentatul Sindicatului a spus că va face toate demersurile legale pentru ca CSS Sighet să își recapete PJ-ul, arătând că este în contra firii alipirea acestuia la CSS Baia Sprie.

Singurul punct de pe ordinea de zi asupra căruia nu s-a căzut de acord a fost alipirea Școlii de muzică „George Enescu” din municipiu la o altă școală, idee venită tot din interiorul ISJ Maramureș, pe motiv că altfel există riscul real ca Școala de muzică să rămână fără finanțare. În acest caz se vor căuta în continuare soluții de către autoritatea locală a municipiului Sighet, alături de Inspectoratul școlar și Sindicat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și