Astfel, dac─â la referendum va ├«nvinge tab─âra `Da`, adic─â aprobarea respectivelor propuneri, pentru Tsipras ╚Öi st├ónga sa radical─â Syriza ÔÇö care au cerut s─â se voteze `Nu`ÔÇöar fi mesaj de dezavuare. Dac─â acest lucru va antrena c─âderea guvernului este ├«nc─â o necunoscut─â. Ministrul de finan╚Ťe Yanis Varoufakis a declarat c─â va demisiona, ├«n schimb Tsipras deocamdat─â nu s-a pronun╚Ťat.

Dac─â el va pleca totu╚Öi de la conducerea executivului, atunci ├«n fa╚Ťa Greciei se deschid dou─â posibilit─â╚Ťi. Prima este un guvern de uniune na╚Ťional─â alc─âtuit pe bazele actualei configura╚Ťii politice din parlament. Este ├«ns─â un scenariu complicat, av├ónd ├«n vedere divergen╚Ťele profunde dintre partidele de opozi╚Ťie ÔÇö minoritare ├«n legislativ ÔÇö ╚Öi forma╚Ťiunea majoritar─â Syriza.

Dacă această variantă nu va putea fi pusă în practică, atunci apare a doua posibilitate, respectiv alegerile anticipate. Dar scrutinul nu va putea fi organizat mai devreme de 30 de zile, iar rezultatul ar fi foarte incert, nefiind exclus ca Syriza să câștige din nou.

├Äns─â pe plan economic, o asemenea incertitudine va avea implica╚Ťii majore, dac─â ╚Ťinem cont de criza de lichidit─â╚Ťi care deja s-a instalat ╚Öi a impus instituirea de restric╚Ťii pe mi╚Öc─ârile de capital. ├Än plus, Grecia a intrat practic ├«n incapacitate de plat─â, neachit├ónd Fondului Monetar Interna╚Ťional o tran╚Ö─â ├«n valoare de 1,6 miliarde de euro, iar guvernul de la Atena trebuie s─â ramburseze ╚Öi B─âncii Centrale Europene (BCE), pe 20 iulie, o alt─â tran╚Ö─â de ├«mprumut de 3,5 miliarde de euro.

BCE a asigurat p├ón─â ├«n prezent supravie╚Ťuirea economiei Greciei prin ├«mprumuturile de urgen╚Ť─â acordate b─âncilor grece╚Öti. Dar dac─â Grecia nu va pl─âti nici aceast─â tran╚Ö─â de 3,5 miliarde, atunci pentru BCE va fi greu s─â mai ofere vreun sprijin, mai ales dac─â ├«ntre timp nu se va fi semnat un acord cu executivul grec.

Un astfel de acord trebuie s─â aib─â ├«n vedere at├ót problema acestor tran╚Öe de datorie scadente, dar ╚Öi m─âsuri pentru a men╚Ťine economia Greciei pe linia de plutire. Dar ╚Öi dac─â guvernul de la Atena va semna o ├«n╚Ťelegere cu creditorii interna╚Ťionali, acesta va trebui ratificat de mai multe parlamente europene, proces care va dura ceva timp, mai ales c─â a ├«nceput perioada de vacan╚Ťe. A╚Öadar, nici victoria taberei `Da` nu va rezolva automat toate problemele.

În schimb, o victorie a taberei `Nu` este considerată de numeroși observatori drept un salt în necunoscut, existând riscul unei adevărate furtuni economice al cărei deznodământ va depinde de atitudinea partenerilor europeni.

De╚Öi pe plan politic criza intern─â s-ar ├«ncheia ╚Öi Tsipras ar c├ó╚Ötiga mai mult─â legitimitate, el tot va fi nevoit s─â discute cu Eurogrupul. ├Äns─â nu se ╚Ötie dac─â acesta din urm─â va fi dispus la noi negocieri cu un astfel de premier. Pre╚Öedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a l─âsat s─â se ├«n╚Ťeleag─â c─â le exclude, ├«ntruc├ót ├«n opinia sa un `Nu` la referendum ar ├«nsemna c─â Grecia spune `Nu` Europei.

Totu╚Öi, Tsipras s-a ar─âtat ├«ncrez─âtor, el apreciind c─â un `Nu` ├«i va oferi mai mult─â for╚Ť─â de negociere ╚Öi va putea astfel s─â ob╚Ťin─â un acord mai bun. ├Än acest scenariu optimist este foarte important de v─âzut c├ót de departe ar fi dispu╚Öi creditorii interna╚Ťionali s─â mearg─â cu concesiile f─âcute Greciei.

Dar ├«n ipoteza unei rupturi totale ├«ntre Grecia ╚Öi Eurogrup, BCE ar putea s─â opreasc─â orice finan╚Ťare pentru b─âncile grece╚Öti, care ar intra ├«n faliment. Pentru a le recapitaliza, guvernul de la Atena ar avea ca op╚Ťiune crearea unei monede paralele, care ├«n actualele condi╚Ťii ar putea conduce la o infla╚Ťie galopant─â, iar Grecia, ie╚Öit─â astfel de facto din zona euro, s-ar scufunda ├«n haos. O asemenea evolu╚Ťie va necesita din nou ajutorul partenerilor europeni, care ├«ns─â ar putea decide s─â nu intervin─â, din cauza riscurilor politice ╚Öi economice care ar plana asupra ├«ntregii zone euro.

Citește și

loading...