Cu toții am aflat de pe canalele de știri despre protestul dascălilor din întreaga țară, protest axat în special pe revendicări de ordin financiar din partea acestora, deoarece salariile din învățământ sunt într-adevăr sub orice critică. Ca argument vă dau exemplu pe băiatul meu are este IT-ist de 15 ani și are un salariu net de cel puțin trei sau chiar patru ori cât un profesor de liceu cu gradul I didactic, Tocmai din această cauză susțin și sunt în totalitate de acord cu revendicările dascălilor în ceea ce privește salarizarea pe care le-o oferă guvernanții noștri la ora actuală.

Am urmărit cu mare atenție pe toate televiziunile de știri, atât protestele desfășurate în mai multe orașe din țară, cât și revendicările acestora, ba mai mult, am fost prezent și la protestul desfășurat pe 31 mai 2023 în localitatea mea de reședință, Sighetul Marmației, dar nici aici n-am auzit deloc altceva, decât aceleași revendicări referitoare la bani, mai exact la faptul că aceștia sunt prea puțini pentru pregătirea și munca pe care o prestează domniile lor, fapt cu care, precum am amintit anterior, sunt perfect de acord.

Ceea ce m-a surprins, dar m-a și nemulțumit deopotrivă, a fost faptul că nimeni din cei prezenți pe la microfoanele protestatarilor, ori pe la negocieri cu guvernanții, n-au amintit nici o iotă despre o situație dezastruoasă cu care se confruntă sistemul de învățământ...și anume aceea a consumului de droguri în școli, dar mai ales în licee, situație despre gravitatea căreia se discută peste tot, oarecum la fel cum se spuneau bancuri cu Ceaușescu pe vremea respectivă, adică, toți spuneau, dar nimeni nu voia să recunoască. La fel se întâmplă și acum, toți evocă situația dezastruoasă în ceea ce privește consumul dar și traficul de droguri din școli, dar nimeni nu are curajul să recunoască pe față acest fenomen absolut distructiv pentru copiii și nepoții noștri, pentru viitorul societății în general.

Ei...cu faptul că acest fenomen nu a fost absolut deloc menționat în revendicările dascălilor, nu sunt de acord. Mă veți întreba de ce ? Deoarece viitorul societății noastre nu este cu nimic mai prejos decât revendicările salariale ale cadrelor didactice, ba, dimpotrivă, nu cred, ci sunt absolut convins că acest aspect ar fi trebuit să fie primordial în revendicările protestatarilor, urmat ,evident de celelalte. Vorbesc, cu profesori care se plâng zilnic de faptul că trebuie să facă efectiv pe polițiștii în școală pentru păstrarea ordinii și a disciplinei care este grav afectată din cauza acestui fenomen, profesori care sună la poliție, iar de la celălalt capăt al firului li se spune să se descurce cum pot deoarece n-au personal suficient.

Ca atare, dacă în ultimul an la examenele de la școlile de poliție s-au prezentat doar 0,6 concurenți pe un loc, aș propune să-i facem pe profesori și polițiști, să le dăm grade, să-i facem inspectori și comisari, să le dăm și bani pe care o să-i luăm de la Ministerul de Interne...și am rezolvat problema. Astfel, nu vom mai fi obligați să căutăm surse de finanțare, le vom lua de la miliție...totodată rezolvând și pensiile din sistemul de învățământ care și acestea sunt de mizerie. Singurul impediment ar fi acela că va trebui să trecem în Nomenclatorul Meseriilor pe aceea de PROFESOR-POLIȚIST, care, deocamdată nu există, dar nici nu-i greu de înființat, că tot trăim în țara tuturor posibilităților.

Petre Giurgi

Greva profesorilor, între revendicări lipsa de interes

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și