“Maine are loc o dezbatere publica. I-am cerut ministrului Justitiei sa imi prezinte concluziile ministerului si calea pe care o sa urmam in perioada urmatoare, pentru ca e absolut necesar sa stiu pozitia titularului de fila astfel incat, asumat inainte mergem si adoptam solutia cea mai buna. Deocamdata, toata aceste lucruri sunt la Ministerul Justitiei care are datoria in perioada urmatoare sa vina cu ceea ce inseamna masuri din acest punct de vedere, gratiere si nu doar gratiere”, a afirmat Grindeanu, duminica, la Antena 3.

El a precizat ca pe acest subiect va fi luata “o decizie ferma”.

“Astept propunerile din partea Ministerului Justitiei, nu vreau sa ma antepronunt. Aceste propuneri, sper sa vina in urmatoarele zile astfel incat sa luam o decizie ferma in ceea ce priveste acest subiect”, a adaugat premierul.

Grindeanu a sustinut ca modalitatea in care vor fi adoptate masurile privind gratierea si modificarea Codurilor penale va fi fie prin ordonanta de urgenta, fie prin asumarea raspunderii Guvernului, fie prin proiect de lege. “Toate aceste trei modalitati sunt absolut legale”, a afirmat seful Executivului.

Potrivit premierului, nu doar gratierea rezolva problemele din penitenciare, ci este nevoie si de alte masuri.

“Am prevazut in bugetul pe anul acesta la Ministerul Justitiei sume de bani astfel incat sa se dubleze alocatia pentru hrana. Stiu ca ministrul Justitiei in aceste zile a facut un tur (…) in foarte multe penitenciare pentru a vedea conditiile. (…) Mai trebuie sa facem masuri alternative. (…) Si gratierea face parte din masurile pe care trebuie sa le luam, impreuna cu celelalte.

Astept de la Ministerul Jsutitiei, ca si prim-ministru, pentru ca pana in acest moment (…) nu-mi este foarte clar ce vor propune, dar e dreptul Ministerului Justitiei, ca si titular, sa vina cu propunerea pe care o considera cea mai potrivita din acest punct de vedere si o vor face”, a subliniat Grindeanu.

Prim-ministrul a subliniat, in context, ca Guvernul trebuie sa fie foarte atent “nu neaparat pe continut, ci pe proceduri”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și