Programul din 19 februarie și rezultatele audierilor miniștrilor propuși (LIVE UPDATE):

Adrian Oros - ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (ora 9,00)
Victor Costache - ministrul propus al Sănătăţii (10,00)
Marcel Boloş - ministrul propus al Fondurilor Europene (12,00)
Violeta Alexandru - ministrul propus al Muncii (13,00)
Lucian Bode - ministrul propus al Transporturilor (ora 15,00)

Avizele pe care le primesc miniștrii propuși în aceste comisii parlamentare reunite este consultativ.

Votul de învestitură ar trebui dat luni, în 24 februarie. Planul lui Ludovic Orban este ca Guvernul să fie respins în Parlament și astfel să fie făcut încă un pas către alegerile anticipate.

Ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, la audierile din cadrul comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului:

“Principala noastră preocupare în această perioadă este aceea de a scrie un Program Naţional Strategic (PNS) cât mai bun posibil, să-l scriem în interiorul instituţiei şi în folosul agricultorilor şi al celor care lucrează în industria alimentară. Am pornit aici de la studiul balanţei comerciale în ultimii 7 ani, unde se observă foarte clar că, începând din 2015, deficitul balanţei comerciale creşte brusc, ajungând în 2018 la peste un miliard de euro, iar în 2019, primele 11 luni, la 988 de milioane de euro. Practic, acest deficit comercial nu înseamnă altceva decât că exportăm, din păcate, în continuare materie primă neprocesată, purtătoare de subvenţii. Practic, exportăm subvenţii şi importăm produse procesate cu valoare adăugată mare. De aceea în Programul Naţional Strategic ne propunem să luăm acele măsuri care să repare în câţiva ani de zile acest deficit al balanţei comerciale”, a spus Oros, potrivit Agerpres.

El a precizat că în prezent la nivelul Comisiei Europene se lucrează la Politica Agricolă Comună, fiind două mari provocări, respectiv “Green Deal”şi conceptul “De la fermă la furculiţă”, iar aceste două noi abordări trebuie implementate în PAC şi “noi trebuie să ne mişcăm foarte repede să le prindem în Programul Naţional Strategic”.

Guvernul Orban 2, a doua zi de audieri. Doar doi miniștri propuși au primit aviz favorabil


Miniștrii propuși de Ludovic Orban, s-au prezentat și marți în Parlament, pentru audieri. Ore în șir, membrii Executivului au dat explicații, însă totul s-a transformat într-o avalanșă de reproșuri și replici acide, pentru ca, în final, cabinetul Orban 2, să fie respins.

Nici nu a contat prea mult avizul din comisiile de specialitate, mai ales că unii dintre membrii Executivului au recunoscut că nu-și doresc acest mandat.

Audierile miniștrilor propuși de Ludovic Orban s-au transformat într-un scandal general între aleși. Luat la rost și în toamna trecută, ministrul propus pentru Dezvoltare, Ion Ștefan, a fost din nou întrebat despre casa din Focșani, pentru care nu își plătise toate impozitele.

Chiar unii dintre membrii cabinetului Orban au recunoscut că audierile sunt doar de formă - o procedură de bifat, pentru a ajunge la anticipate.

La final însă, doar Virgil Popescu - cel propus pentru Economie, și Bogdan Aurescu, propus pentru Externe, au primit undă verde în comisiile de specialitate.

Ion Ștefan - la Dezvoltare, Monica Anisie - la Educație, Ionuț Stroe - la Tineret și Sport, Bogdan Gheorghiu - la Cultură și Cătălin Predoiu - la Justiție - au fost respinși.

Citește și

loading...