Guvernul a decis să plătească până la sfârşitul anului toate datoriile către românii care şi-au câştigat în instanţă drepturi salariale. Cei mai mulţi dintre ei sunt profesori.

Liderii coaliţiei şi-au dat acordul şi pentru majorarea salariilor profesorilor.

Tot personalul din învățământ va beneficia de o creștere salarială de 15% de la 1 decembrie, pe lângă cele primite în acest an, astfel că pe 2015 majorările din acest sector ajung în medie la 26,7%.

"Într-un final, am aprobat creșterea de 15%. Inițial am dorit o creștere de 15% din noiembrie. Așa este, negocierea înseamnă să mai și cedezi. Am revenit și am cerut apoi 20% din decembrie. Până la urmă, am acceptat cele 15 procente, care reprezintă, practic, o sumă importantă din acordul pe care l-am semnat cu Guvernul României. Adică, 10 procente care vin din anul următor și încă 5 procente din celălalt an. De creșterea aceasta de 15% vor beneficia toți salariații din sistem. Adică personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic. Aceasta cred că este o treabă bună, pentru că, în general, se obțineau creșterile doar pentru personalul didactic", a afirmat președintele FNS Alma Mater.

Există însă parlamentari care cer o majorare mai mare de 15%. "Cadrele didactice n-au pierdut doar 25%. Au pierdut si alte drepturi, adica aproape 50%. La un salariu de 10 milioane, 11 milioane, o marire de 15% insemna 100 de lei pe luna. Ceea ce este nimic. La viata care este in Romania", a declarat Cristiana Anghel, senator ALDE.

Ordonanța privind rectificarea bugetară va fi adoptată de Guvern săptămâna viitoare.

"Ne-a informat prim-ministrul că ordonanța privind rectificarea bugetară va fi adoptată în Guvern până în jurul datei de 25 octombrie, săptămâna viitoare, unde vor fi prevăzute sumele pentru majorările salariale la medici, pentru că la profesori intră în vigoare de la 1 decembrie și plățile vor fi efective începând cu ianuarie", a spus Liviu Dragnea, la finalul ședinței coaliției de guvernare, potrivit Agerpres.

El a adăugat că premierul i-a informat, totodată, pe reprezentanții coaliției despre discuțiile tehnice care au început cu FMI. După ce Victor Ponta va avea o discuție cu reprezentanții Fondului, săptămâna viitoare, va face o informare în coaliție, a precizat Dragnea.

"Opinia noastră, care începe să se contureze: este necesar un acord cu FMI, nu pentru împrumut, că nu avem nevoie de el, dar un acord preventiv pentru următorii doi ani", a spus Liviu Dragnea.


Preluare: RomaniaTV.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și