Măsura va intra în vigoare de la 1 aprilie.

„Este vorba despre o măsură care va fi adoptată printr-o ordonanță a Guvernului. (...) Avem în sfârșit acordul partenerilor noștri internaționali. Este o măsură de sprijin a persoanelor fizice care au credite la bănci. În primul rând, se aplică tuturor creditelor luate de persoanele fizice, fie că e vorba de salariați, fie că e vorba de pensionari. Condiția este ca acestea să aibă un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net — 1.610 lei — și să nu aibă restanțe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare. Este o măsură care, evident, e opțională, nu e obligatorie pentru persoanele fizice, dar de care poate beneficia oricare din cei 907.000 de debitori, în acest moment, persoane fizice”, a anunțat luni premierul Victor Ponta, la finalul discuțiilor cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional.

Prim-ministrul a adăugat că această reducere la jumătate va opera pentru toate creditele, dar nu va depăși 500 de lei.

"Cei care au 800 de lei rata vor plăti doar 400, celelalte 400 se amână pentru doi ani, iar statul va suporta, în baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit, diferența, după ce se termină cei doi ani", a explicat Ponta.

Potrivit premierului, „măsura a fost discutată și lucrată de mai bine de o lună și cu Banca Națională a României”.

În privința creditului fiscal de la stat, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat că acesta se acordă pe doi ani și poate fi de până la 200 de lei pe lună.

"Timp de doi ani, statul îi dă (persoanei fizice — n.r.) credit fiscal de 200 de lei pe lună. Deci, câtă vreme a funcționat facilitatea de reducere a ratei, atâta vreme funcționează și facilitatea de credit fiscal. Banca nu poate să crească dobânda la care este acordat creditul pe toată durata creditului, se lungește maturitatea creditului cu perioada în care s-a beneficiat de această reducere a ratei", a explicat Liviu Voinea.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și