Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar şi este obligat să dizolve Parlamentul, transmite Unimedia.

Într-un parlament pe jumătate gol şi cufundat în întuneric, deputaţii pro-europeni din blocul ACUM şi pro-ruşii din Partidul Socialiştilor şi-au dat mâna ca să formeze o coaliţiei de guvernământ. Demersul a fost susţinut mai mult sau mai puţin activ de ambasadele Rusiei, Statelor Unite şi Uniunii Europene. Maia Sandu a fost propusă să conducă noul executiv. Această coaliţie, pe care pro-europenii au dat în scris înainte de alegeri că nu o vor face, are un singur scop: scoaterea din viaţa publică a lui Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat şi cel acuzat că, din umbră, controlează toată ţara.

Maia Sandu - lider ACUM: Dictatorul a căzut. Începând de astăzi, regimul oligarhic este în opoziţie.

Igor Dodon - preşedintele Republicii Moldova: Lucrurile întâmplate astăzi în Parlament dovedesc că putem găsi ceea ce ne uneşte.

Doar că sunt şanse mari ca toate deciziile din Parlament să fie doar de formă. Curtea Constituţională hotărâse înainte de şedinţă că legislativul trebuie dizolvat deoarece nu a ales în timpul prevăzut de legea fundamentală un guvern. În plus, tribunalul constituţional decisese şi că parlamentul nu mai poate lua nicio hotărâre. De aceea, a invalidat toate deciziile, inclusiv alegerea premierului. Partidul democrat, prin vocea lui Vladimir Plahotniuc, a acuzat coaliţia pro-europeană şi pro-Kremlin de lovitură de stat.

Vlad Plahotniuc - liderul PDM: Ceea ce au făcut Igor Dodon, PSRM şi ACUM este o evidentă lovitură de stat, au încălcat deliberat Constituţia şi prevederile Curţii Constituţionale. Este o încercare disperată a liderului de facto al Partidului Socialiştilor de a prelua puterea în Republica Moldova, în interesul lui sau al celor din spatele lui.

Liderul democrat a spus că a negociat cu socialiştii formarea unui guvern, dar că discuţiile au căzut atunci când Igor Dodon a propus federalizarea ţării, o mai veche dorinţă a Moscovei. O televiziune de la Chişinău, apropiată de Vlad Plahotniuc, a difuzat înregistrări ale negocierilor dintre acesta şi Igor Dodon, care susţin acuzaţiile liderului democrat.

Democraţii vor acum atât alegeri anticipate pentru Parlament, cât şi pentru preşedinte, deoarece consideră că Igor Dodon s-a delegitimat. Preşedintele moldovean, la rândul său, a spus că înregistrările sunt doar montaje audio-video, menite să-l compromită.

Moldovenii au votat pentru un nou parlament în februarie. Socialiştii au luat cele mai multe mandate, urmaţi de democraţi, blocul ACUM şi partidul Şor.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și