În cadrul unei întrevederi cu premierul moldovean Iurie Leancă, au fost abordate aspecte privind progresele înregistrate de Republica Moldova, pregătirile pentru Summitul de la Vilnius, unde urmează să fie parafat Acordul de asociere cu UE, și punerea acestora în aplicare, potrivit unui comunicat al guvernului de la Chișinău.

Totodată, interlocutorii au discutat coordonarea calendarului 2014 privind semnarea Acordului de asociere și progresele în domeniile justiției și afacerilor interne, rezultate recunoscute în raportul Comisiei Europene pentru liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni, făcut public vineri la Bruxelles.

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, i-a înmânat oficial premierului Iurie Leancă raportul privind realizările de către Republica Moldova a angajamentelor din Planul de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni.

„Această evaluare finală arată că Republica Moldova întrunește toate condițiile pentru liberalizarea regimului de vize”, a declarat Iurie Leancă.

Cei doi oficiali au discutat despre pașii următori în acest proces. Comisarul european a precizat că imediat după Summitul de la Vilnius (28-29 noiembrie), Comisia Europeană va face recomandarea către Parlamentul European și Consiliul UE să ia o decizie în vederea ridicării obligativității vizelor pentru cetățenii moldoveni.

UE este gata să ofere sprijin Moldovei pentru proiectele de conexiune cu rețeaua transeuropeană de transport, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene Siim Kallas, responsabil pentru transporturi, în cadrul unei întrevederi cu Iurie Leancă. Cu acest prilej, Kallas a spus că UE susține în continuare reformele realizate în domeniul transportului de către Republica Moldova, în special aplicarea Acordului de aderare la Spațiul Aerian Comun.

„Republica Moldova se așteaptă să fie integrată cât mai mult posibil în piața de transport a UE. Ne-am angajat față de o agendă de reforme profunde în toate sectoarele de transport, în scopul atingerii acestui obiectiv”, a menționat Iurie Leancă.

Oficialii au discutat și despre cele două proiecte suplimentare importante pentru dezvoltarea legăturilor dintre Moldova și UE — podurile Ungheni-Iași și Leca-Fălciu, care au fost distruse în cel de-al Doilea Război Mondial și care urmează să fie renovate.

Partea moldoveană a menționat, printre altele, că una dintre realizările guvernului de la Chișinău a fost aprobarea strategiei de transport și logistică 2013 — 2022 pentru toate tipurile de transport, care conține măsuri bine structurate și cuprinzătoare pentru îmbunătățirea sectorului de transport și care poate atrage investiții în infrastructură și în proiecte de dezvoltare, menționează guvernul R.Moldova.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și