Cei cinci ofertanți sunt sindicatul format din Alpha Finance Romania SA, Alpha Bank Romania SA, Deutsche Bank — Sucursala Londra, SSIF Intercapital Invest SA, SSIF Broker SA, Unicredit Bank Austria AG; consorțiul format din Erste Group Bank AG (manager de sindicat), Goldman Sachs International, Banca Comercială Română SA; sindicatul format din BRD Groupe Societe Generale (manager de sindicat), Societe Generale și JP Morgan Securities plc; asocierea Citigroup Markets Limited, Wood & Company Financial Services a.s. — NBG Securities Romania SA — NBG Securities SA, Swiss Capital SA, BT Securities SA și sindicatul de intermediere format din Raiffeisen Capital & Investment SA (manager de sindicat) și Morgan Stanley & Co. International plc.

„Comisia comună, numită din partea Departamentului pentru Energie și Hidroelectrica SA, va proceda la deschiderea ofertelor la ora precizată în anunț, în prezența reprezentanților ofertanților care doresc să participe, în perioada următoare urmând a se realiza evaluarea acestora”, se precizează în comunicat.

Ofertele au putut fi depuse până luni la ora 12.00, iar deschiderea ofertelor a fost programată pentru ora 13.00.

Statul va scoate la vânzare în iunie 2014 un pachet de 15% din acțiunile Hidroelectrica și 51% din acțiunile Electrica.Ofertele publice se vor desfășura după modelul listării Romgaz din noiembrie 2013, cu acțiuni la Bursa de Valori București și cu certificate globale de depozit (GDR) la Bursa din Londra.

Privatizarea Hidroelectrica se va face prin ofertă publică de majorare a capitalului social prin aport de capital, în două etape.

În primă fază, capitalul social al companiei se va majora cu 18,74%, cu acordarea dreptului de preferință de subscriere, la prețul de vânzare a acțiunilor nou emise în cadrul ofertei publice primare de acțiuni, acționarilor privați existenți ai Hidroelectrica. Este vorba despre Fondul Proprietatea, care deține acum 20% din companie, și care are dreptul să achiziționeze un pachet de 3,74% pentru a-și menține această participație.

Al doilea pas este inițierea unei oferte publice primare de vânzare de acțiuni, prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pieței de capital, a unui pachet de acțiuni nou emise reprezentând 15% din capitalul social existent anterior majorării capitalului social, la care se adaugă acțiunile rămase nesubscrise ca urmare a exercitării dreptului de preferință de către Fondul Proprietatea.

Salariații, membrii Consiliului de Administrație și pensionarii cu ultimul loc de muncă la Hidroelectrica, au dreptul să achiziționeze un pachet de până la 10% din totalul acțiunilor nou emise, în perioada derulării ofertei publice primare de acțiuni.

"Oferta publică primară de acțiuni se derulează printr-un intermediar autorizat să presteze servicii de investiții financiare", se mai arată în document.

"Intermediarul va asigura realizarea serviciilor necesare punerii în aplicare a prevederilor strategiei de privatizare prevăzute la art. 1 și admiterii la tranzacționare a acțiunilor societății comerciale și va efectua, dar fără a se limita la: a) analiza diagnostic preliminară necesară identificării problemelor legale, economico-financiare și de mediu, propuneri de modalități de soluționare, în scopul reglementării și/sau implementării unor măsuri speciale menite să asigure derularea corespunzătoare a procesului de vânzare potrivit strategiei de privatizare prevăzute la art. 1 și admiterea la tranzacționare a acțiunilor acesteia; b) evaluarea Societății de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. București pentru a fi avută în vedere la recomandarea unui preț de ofertă, a unui mecanism de determinare a prețului de vânzare a acțiunilor și/sau a unui preț de referință utilizabil în cadrul unui mecanism de determinare a prețului de vânzare a acțiunilor", potrivit strategiei de privatizare.

Hidroelectrica va suporta toate costurile legate de această privatizare, inclusiv plata onorariilor intermediarilor selectați de Departamentul pentru Energie.

În vederea implementării strategiei de privatizare, vor fi constituite două comisii: una de coordonare a procesului de privatizare și una de pregătire și monitorizare a procesului. Ele vor fi alcătuite din reprezentanți ai Departamentului pentru Energiei, ai Ministerului Finanțelor, ai Cancelariei Primului-Ministru, ai Hidroelectrica și ai Fondului Proprietatea.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și