Potrivit Institutului Cultural Român (ICR), Ziua Limbii Române va fi celebrată şi în comunităţile româneşti din vecinătatea ţării noastre printr-o serie de evenimente organizate de Direcţia Generală Românii de Pretutindeni în Serbia, Republica Moldova şi Ucraina.

Accademia di Romania, în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, organizează în sala de conferinţe a institutului, în perioada 3-8 septembrie, o expoziţie în care vor fi cuprinse 50 de fotografii cu portrete ale scriitorilor şi poeţilor români, precum şi facsimile sau manuscrise ale scriitorilor.

ICR Budapesta celebrează Ziua Limbii Române, în data de 2 septembrie, cu spectacolul-interactiv "Magia cuvântului", conceput de Giorgiana Elena Popan, organizat în colaborare cu Şcoala generală românească din Micherechi. În tălmăcirea actriţei, copiii vor asculta poveşti tradiţionale româneşti şi universale şi vor lua parte la un program care include jocuri şi cântece.

În colaborare cu Consiliul Raional Leova şi Biblioteca Raională Leova, ICR Mihai Eminescu de la Chişinău organizează expoziţia Sufletul satului românesc, în perioada 28 august - 27 septembrie, la Casa de Cultură din Leova. Vor fi expuse 42 de fotografii ale artiştilor orădeni Constantin Dancoglu şi Gheorghe Petrilă, realizate în câteva zone etnofolclorice ale Transilvaniei, cu precădere în Bihor, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.

De asemenea, expoziţia Mihai Eminescu a fost deschisă la Străşeni, în data de 27 august. Alcătuită din 22 de bannere, expoziţia va fi însoţită de prezentarea lucrării Mihai Eminescu. Dicţionar enciclopedic şi a CD-ului aniversar Rămâi, iubirea mea, rămâi, conţinând o selecţie din versurile de dragoste ale poetului Nicolae Dabija.

La Palatul Culturii din oraşul Hînceşti va fi deschisă, în perioada 30 august - 30 septembrie, expoziţia Grigore Gafencu, care include peste 30 de panouri foto, realizate de Unitatea Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe.

De asemenea, expoziţia Gavriil Bănulescu-Bodoni - un ierarh ortodox promotor al românismului de la Edineţ este deschisă în perioada 25 august - 25 septembrie.

În colaborare cu Universitatea de Stat Alecu Russo, evenimentul Nichita Stănescu - 80 de ani de la naştere va avea loc în perioada 28 august - 30 septembrie 2013, la Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat Alecu Russo din Bălţi.

Un eveniment de marcă este şi conferinţa internaţională Limba Română - limbă a integrării europene, desfăşurată în perioada 31 august - 2 septembrie, la Academia de Ştiinţe a Moldovei şi la alte instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova.

Ansamblul Academic Naţional de Dansuri Populare Joc din Republica Moldova va susţine pentru celebrarea limbii române un spectacol la Leova şi Hînceşti, 30 august, după ce a susţinut deja unul pe 28 august.

La Galeria de la Rond din Chişinău, în perioada 29 august - 7 septembrie, este deschisă expoziţia Alexei Mateevici - Odă limbii române, dedicată aniversării a 125 de ani de la naşterea poetului. Expoziţia cuprinde manuscrise, fotografii, poezii, mărturii ale cronicarilor, scriitorilor clasici şi contemporani despre limba română şi poezia dedicată limbii române.

Expoziţiile urmează să fie itinerate şi în alte localităţi şi muzee din Republica Moldova: Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat Alecu Russo din Bălţi, în oraşele Cantemir, Orhei, Drochia, Hânceşti, Căuşeni, Soroca, Leova, Edineţ, Cimişlia, Ocniţa, Străşeni şi Cahul.

ICR Madrid organizează proiectul online Ziua limbii române în Spania, în perioada 31 august - 10 septembrie. Cu ocazia Zilei Limbii Române, ICR Madrid propune o campanie online de promovare a limbii şi a literaturii române traduse în spaniolă. Astfel, în perioada menţionată, vor fi postate zilnic pe cele două pagini de Facebook administrate de ICR Madrid şi pe site-ul institutului fragmente din literatura română, în română şi în spaniolă.

ICR New York organizează, cu ocazia Zilei Limbii Române, recitaluri de poezie românească în interpretarea lui Constantin Chiriac, pe 31 august la sala mare a Centrului Comunitar din Cote-des-Neiges, Canada, apoi la Val David şi pe 1 septembrie, la biserica Sfântul Ilie din Montreal, Canada.

ICR Paris celebrează Ziua Limbii Române prin organizarea recitalului "Sunt un orb", în interpretarea lui Horaţiu Mălăele, la sala bizantină a Palatului de Behague, în data de 31 august. "Sunt un orb" este un recital de poezie în care maestrul Horaţiu Mălăele recită, pe un fond muzical discret, din poeţi români precum Nichita Stănescu, Adrian Păunescu sau Emil Brumaru.

Pentru sărbătorirea Zilei Limbii Române, în data de 30 august, la Biblioteca Voievodală din Cracovia, ICR Varşovia va organiza un eveniment de promovare a învăţării limbii noastre. Împreună cu Şcoala de Limbi Străine Calitate, cu sprijinul Societăţii Polono-Române şi al Bibliotecii Voievodale din Cracovia, institutul va organiza ateliere de limba română, precedate de un concurs de cunoştinţe generale despre limbă, cele mai bune lucrări fiind premiate cu cărţi, albume şi CD-uri cu muzică românească.

Conform tradiţiei, ICR organizează anual la Bucureşti, Chişinău şi în alte comunităţi româneşti din statele vecine manifestări culturale prilejuite de Ziua Limbii Române, la care participă personalităţi ale vieţii culturale şi artistice româneşti.

Anul acesta, seria de evenimente a început cu un concert extraordinar susţinut de interpretul Nicolae Furdui-Iancu, acompaniat de taraful Crai Nou din Alba Iulia, pe 29 august, la Casa de Cultură din Uzdin (Voivodina, Serbia). Partener al ICR în organizarea evenimentului a fost Comunitatea Românilor din Serbia.

Vineri, 30 august, va avea loc un concert extraordinar susţinut de formaţia de muzică folk Pasărea Colibri la Filarmonica Naţională Serghei Lunchevici din Chişinău.

În comunităţile de români din sudul Basarabiei, regiunea Odesa (Ucraina), sunt programate, pe 30 august, în localitatea Pocrovca Nouă, raionul Ismail şi pe 31 august, în localitatea Barta, raionul Reni, două concerte ale lui Tudor Ungureanu şi grupului Ştefan Vodă din Căpriana (Republica Moldova). Programul va fi completat cu alte două reprezentaţii ale Ansamblului Dor Basarabean din Erdek-Burnu (Utkonosovka, raionul Ismail).

Seria de evenimente dedicată Zilei Limbii Române se va încheia pe 8 septembrie, când este programat un concert al maestrului Tudor Gheorghe la Cernăuţi, în sala Teatrului Olga Kobyljanska.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și