Mai exact, romii sunt acuzați de restul sătenilor din Hrip de faptul că ar fi încercat să fure Răstignirea (statueta care-l întruchipează pe Mântuitorul Isus) pentru a o vinde la fier vechi. Doar că statueta nu a fost furată cu adevărat. Din motive încă neelucidate, în primăvara acestui an statueta a dispărut de pe cruce. Din fericire sculptura a fost găsită imediat, la doar câțiva metri distanță, cu unul dintre brațe rupte.

„Numai țiganii sunt în stare de așa ceva dom’le. Aștia nu au Dumnezeu. Vă spun eu cum s-a întâmplat. Fiind suflată într-o culoare aurie au crezut că e din cupru. Au smuls răstignirea de pe cruce și după ce i-au rupt brațul drept au observat că nu e din metal ci ghips. Dupa aia ce să facă? Au abandonat-o”, ne-a declarat localnicul Szabo Peter, fără a reuși să ne ofere vreun argument în sprijinul celor spuse.

De aceeași părere sunt și restul sătenilor non-romi. Unii dintre săteni spun că la baza profanării Răstignirii stau tensiunile dintre reformații și greco-catolicii din localitate.

Localnicul cu cea mai echilibrată poziție este Viorel Iederan, prim curator al bisericii greco-catolice din Hrip. „Nu pot să spun cu exactitate ce s-a întâmplat cu răstignirea. Cert este că eu am găsit-o pe jos, nu tocmai în cea mai bună stare. Brațul drept era susținut doar de sârmele în jurul cărora a fost turnată statuia. Este posibil ca Răstignirea să fi căzut pur și simplu din cauza vechimii ei”, declară Viorel Iederan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și