Pe lângă culturile de fructe şi legume, Maramureşul are parte şi de culturi, să le spunem, exotice. Acestea din urmă sunt de regulă practicate de către maramureşeni ca şi hobby. Apar însă şi culturi care erau dispărute la un moment dat, cum ar fi culturile de cânepă. Direcţia pentru Agricultură Maramureş a emis două autorizaţii până acum pentru astfel de culturi, una în Maramureşul istoric şi una pentru o zonă de dincoace de Gutâi.

„Am dat două autorizaţii care mi se par interesante şi anume pentru culturi de cânepă. Pentru cultivarea cânepei de fibră, trebuie autorizaţie specială pe legea cânepii. Trebuie o autorizaţie specială de la direcţiile pentru agricultură şi am dat două astfel de autorizaţii, una la Tămaia şi una la Călineşti. Sunt suprafeţe mici, pentru că acei cultivatori vor să le folosească pentru ţesături, pentru costume tradiţionale. Sunt foarte monitorizaţi şi chiar au fost verificaţi, s-au văzut culturile şi sunt OK”, a declarat Virgil Ţânţaş, directorul Direcţiei pentru Agricultură Maramureş. Acesta a mai precizat că maramureşenii care vor să îşi facă culturi exotice şi se înregistrează la Registrul Comerţului nu sunt obligaţi să vină şi la Direcţia pentru Agricultură.

Lege pentru cultivarea cânepii

Potrivit unui proiect al Ministerului Agriculturii, cânepa va putea fi cultivată în gospodării, pe suprafeţe de până la 1.500 de metri pătraţi. „În ultimii ani, a crescut atât suprafaţa cultivată cu cânepă, cât şi interesul producătorilor agricoli pentru această cultură. În prezent, pentru a cultiva cânepă producătorii agricoli trebuie să deţină contract de valorificare a producţiei, ceea ce înseamnă că cultivarea cânepii în sistem gospodăresc, pentru obţinerea de produse necesare propriei gospodării şi anume confecţionarea de îmbrăcăminte naturală din in şi cânepă, costume populare, covoare, vestimentaţie şcolară, funii, nu este reglementată.

În acelaşi timp, cânepa valorifică solurile mai puţin productive, iar cultura poate fi extinsă pe un areal vast în ţara noastră, deoarece întâlneşte condiţii favorabile până la altitudini de peste 800 de metri, ceea ce implică şi un avantaj economic. Totodată, se are în vedere dezvoltarea sectorului plantelor tehnice, astfel că România a notificat la Comisia Europeană scheme de sprijin cuplat la cânepa pentru ulei şi fibre, pentru perioada 2015-2020, prin utilizarea fondurilor alocate pe aceste măsuri”, se arată în respectivul proiect de lege.


Preluare: www.infomm.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și