Ne vom aminti altruismul s─âu, de un pitoresc inegalabil, dragostea pentru rom├óni ╚Öi Rom├ónia, pentru Maramure╚Ö. Mul╚Ťimea de prieteni, de la un cap─ât la altul al lumii, de la Viorel Igna ├«n Italia, la Olga Lazin ├«n America, de la numero╚Öii prieteni necunoscu╚Ťi nou─â, pe care-i aborda dup─â fusurile orare, la cei de acas─â, din Maramure╚Ö, cu care era ├«ntr-un dialog continuu. ├Ämi spunea c─â ÔÇŁacela ├«╚Ťi este prieten pe care po╚Ťi s─â-l suni la 3 diminea╚Ťa ╚Öi nu se sup─âr─âÔÇŁ.

Cet─â╚Ťean de onoare al municipiului Sighetu Marma╚Ťiei a l─âsat ├«n memoria colectiv─â perenitatea ├«n marmur─â a generalului Leonard Mociulschi, a marilor rom├óni Ion Buteanu, Ioan Mihalyi de Ap╚Öa ╚Öi Mihai Eminescu. Avea ├«n inten╚Ťie s─â des─âv├ór╚Öeasc─â sculpturile pentru Drago╚Ö Vod─â, Iosif Man. Ca o obliga╚Ťie de dragoste ╚Öi recuno╚Ötin╚Ť─â, voia s─â fac─â bustul primului nostru director al Muzeului Maramure╚Öan, Dl. Francisc Nistor.

A iubit ╚Öi Fran╚Ťa, mereu cu g├óndul la Rom├ónia.

Nu a mai putut continua. Timpul s-a gr─âbit. Mihai, cel care a f─âcut crucea lui Nichita St─ânescu ├«n Cimitirul Belu, a╚Öteapt─â ca noi s─â ├«i cinstim opera ╚Öi memoria. C├ónd a ├«nceput bustul poetului nostru na╚Ťional Mihai Eminescu, i-am spus parafraz├óndu-l pe Titu Maiorescu ÔÇŁMihai, tu semeni ├«ntr-un fel cu Eminescu. E╚Öti fericit ├«n nefericirea taÔÇŁ.

Se va odihni în același cimitir cu Francisc Nistor, Vasile Balea, Vasile Mănăilă, Vasile Bârlea.

Fie-i ╚Ť─âr├óna u╚Öoar─â ╚Öi memoria ├«n veci binecuv├óntat─â.

Adio prietene!

În numele colegilor și foștilor colegi de la Muzeul Maramureșean,

Director,
Gheorghe Todinca

Citește și

loading...