Ca urmare a vremii favorabile sporturilor de iarnă, jandarmii montani şi-au intensificat activităţile în zona staţiunilor montane, cu precădere în zona pârtiilor de schi practicabile. Astfel, în săptămâna precedentă s-au executat 36 de patrulări specifice în staţiunile montane, având ca obiectiv principal asigurarea climatului de ordine şi siguranţă a turiştilor, dar şi îndrumarea acestora privind prevenirea faptelor antisociale.

Jandarmii maramureşeni au intervenit în diverse situații pentru aplanarea stărilor conflictuale și asigurarea climatului de normalitate, fiind aplicate 73 sancțiuni contravenționale. În acest interval, pe timpul patrulărilor, având în vedere neregulile depistate, efectivele de jandarmi au constatat în sistemul integrat de ordine publică 1 faptă penală săvârşite de 1 autor, pentru care s-au întocmit actele premergătoare, fiind predate organelor de cercetare penală competente.

Dispozitivul de siguranță publică a acționat pe raza întregului județ în vederea menținerii unui climat de normalitate civică, cu o medie zilnică de 70 jandarmi zilnic.

Cu ocazia activităților de patrulare în mediul urban, jandarmii au constatat 56 fapte contravenționale, dintre care 40 pentru diferite încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991 (tulburarea liniştii publice, scandaluri, refuz de legitimare, consum de alcool în spaţii publice, prostituţie, adresare de expresii şi cuvinte jignitoare), respectiv 15 la H.C.J. nr. 38 / 2003 (prevenire şi combatere absenteism şcolar) şi aplicarea unei sancţiuni contravenţionale prevăzută de Legea nr. 4 /2008 cu completările ulterioare.

Totodată, jandarmii din dispozitivele de asigurare a ordinii interioare la sălile instanţelor de judecată au constatat şi sancţionat contravenţional 6 abateri de la normele legale (folosirea telefoanelor mobile în sălile de judecată, tulburarea ordinii publice a şedinţei instanţei dar şi nerespectarea normelor de acces în instituţie).

În aceeași perioadă, în mediul rural au fost sesizate 17 fapte contravenționale, dintre care 8 la Legea nr. 61/1991 (provocare de scandaluri, tulburări ale liniştii publice, refuz de legitimare, consum de alcool în locuri publice), 1 neregulă la Legea nr. 171/2010 (ridicare resturi exploatare forestieră), dar şi 5 abateri de la Legea nr.12/1990(comerţ ilicit, neafişare preturi la produse) , 3 nereguli la H.C.J. nr. 38 / 2003 (prevenire şi combatere absenteism şcolar).

Pe timpul executării misiunilor specifice, au fost legitimate 70 persoane, iar 2 persoane au fost conduse la sediul poliţiei pentru continuarea cercetărilor şi luarea măsurilor legale.

Citește și

loading...