De câteva zile, am vazut fata schimbarii acolo: se construieste un corp nou la spital, ultramodern, ceea ce va aduce cu sine mutarea si renuntarea la pavilioane. Ne sunt alaturi in discutie primarul Vasile Coman si managerul spitalului, Vlad Ovidiu Cristian.

„Ideea a venit de la sine, de la necazurile sistemului pavilionar. Pacientii se plimba de colo colo… Nu mai are viitor. Impreuna cu domnul primar ne-am intrebat ce facem? Ca idee, trebuiau comasate. In corpul nou dar vechi nu aveam cum sa aducem toate sectiile, asa ca domnul primar s-a inhamat la un lucru greu” spune managerul spitalului. „Exista un singur principiu: ca sa creasca profitul, fii cu ochii pe cheltuieli. Pentru ca la Viseul de Sus, datorita pavilioanelor cu o vechime de peste o suta de ani, inchipuiti-va ca tot ce faci nu se observa, cu o cheltuiala incredibila la reparatii, renovari, intretinere. Nu poti sa ai un spital functional.

Pe o distanta de un kilometru sunt cladiri in stânga, dreapta, e dificil. Sunt peste patru hectare aici, când un medic are de mers de la un pavilion la altul… Va dati seama. In sanatate orice secunda conteaza. Nu minute, secunde. Orice oras are nevoie de un spital cu conditii decente. Trebuie sa-l facem functional. A trebuit sa ne gândim cum sa reducem costurile, iar asta nu s-a putut face decât printr-o investitie noua. Cu saloane, aparatura si cu medici tineri”, spune primarul Vasile Coman. Prin urmare, la corpul din fata se adauga inca un corp nou, care va anula necesitatea pavilioanelor. Corpul nou plus un ambulatoriu atasat lui vor avea 4000 de metri patrati. Pavilioanele vor disparea. Unde sunt insa banii? De unde sunt?

„Banii de investitii au venit firesc. Este un ambulatoriu pe proiect european, de 2,3 milioane de euro, cu peste 1000 de metri patrati. Am avut deschidere la nivel judetean si central, finantarea e din mai multe componente. Fonduri europene, Compania Nationala de
Investitii, aparatura de la Ministerul Sanatatii. Nu am emotii ca nu se va face. In total, la final, investitia va fi de peste 8,5 milioane de euro”, spune primarul Coman. Noul spital va deservi Valea Izei si Valea Viseului, nu doar orasul in sine. Se adreseaza la peste 70.000 de locuitori.

„Avem deja 22 de medici in corpul medical, din care sunt noi veniti pe obstetica-ginecologie, anestezist, diabetolog, doi cardiologi, din ianuarie mai vine un neurolog, inca unul pe infectioase, un pneumolog. Ne innoim. Dupa ce va fi functional spitalul insa, ca personal total, vor fi mai putini ca acum, se reduce din necesarul de personal de intretinere. Pe ambulatoriu, ca sectie noua, vor fi medici noi si, probabil, asistente. Secretul a fost ca am reusit sa facem echipa, ne consultam, e o sugestie si pentru altii. Am invatat management…”, spune managerul spitalului.

Conlucrarea si colaborarea au dus la rezultatul de fata: un spital aproape nou. Cu tehnica noua, in scurt timp. Vor fi 212 paturi. Cam 25% dintr-un spital se foloseste pentru activitati conexe si 75% pentru bolnavi. Dar importante nu sunt conditiile hoteliere. Ci aparatura. Vor fi tomograf, aparatura noua, doua ecografe de sute de mii de euro. Marea schimbare va fi aducerea de medici de specialitate in unitatea de urgenta.

„I-am cautat, i-am gasit. De trei ani, in CPU Viseu, personalul de specialitate e acoperit 95%. Apoi ne-au imitat si altii. Degeaba ai aparatura performanta, daca n-ai omul din spatele aparaturii, degeaba. Pe toti medicii, tineri sau nu, ii incurajam sa faca supraspecializari, in orice. Platim noi. Sa le faca”, spune managerul spitalului.

In 2019, spitalul va fi gata, functional. Un ambulator nou, o linie noua in blocul alimentar, plus un heliport pentru a transporta bolnavii si pe timp de noapte.

„Spitalul nostru a avut intotdeauna un rating bun, peste ani. Am avut generatii exceptionale de medici. Si multietnic, cu medici tipteri, evrei, maghiari, pâna dupa revolutie. A fost un cult, se stia ca sunt aici servicii medicale de buna calitate. Va fi un spital european, ca si calitate a actului medical. Numai anul asta am facut achizitii de peste 700.000 de euro numai in aparatura medicala. Nu ne oprim aici”, incheie primarul Vasile Coman.

O alta idee este relansarea fostului aeroport utilitar pentru avioane mici. Care va sustine inclusiv ideea de spital viu, performant.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și