Blocul comunitar a fost lovit de o serie de atacuri teroriste în ultimii ani, cel mai recent pe 22 martie la Bruxelles, când peste 30 de persoane au fost ucise în atacuri sinucigașe cu bombă la aeroportul internațional Bruxelles-Zaventem și într-o stație de metrou.

În 2015, un total de 151 de persoane au fost ucise și peste 360 rănite în atacuri teroriste în Uniunea Europeană.

Manuel Navarrete Paniagua le-a prezentat luni membrilor Parlamentului European date din raportul anual privind terorismul, elaborat de Europol, care va fi făcut public în următoarele săptămâni. Documentul reunește date oferite de cele 28 de state membre ale UE.

Astfel, în 2015 s-au înregistrat 211 atacuri teroriste (reușite sau eșuate), iar peste 1.000 de persoane au fost arestate pentru fapte legate de terorism.

Cele mai grave cazuri sunt legate de ceea ce se numește terorismul jihadist — 17 atacuri, 150 de morți și 667 arestări atribuite acestui fenomen anul trecut.

„Celulele teroriste care sunt pregătite să comită un atac terorist în UE sunt de cele mai multe ori interne și create pe plan local, dar suntem conștienți de legătura pe care ele o au cu așa-numitul Stat Islamic”, a spus Navarrete Paniague.

Atât atacatorii solitari, cât și luptătorii străini (europeni care călătoresc în Siria și Irak pentru a lupta alături de jihadiști) reprezintă o „amenințare gravă”, a accentuat el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și