Trupa a devenit un nume important în industria muzicală în anul 1975, odată cu lansarea celui de-al patrulea album, “A Night at the Opera”, ce conţine legendara piesă “Bohemian Rhapsody”, compusă chiar de Freddie Mercury.

De altfel, Freddie Mercury – o voce senzaţională dublată de un talent de showman nemaivăzut – a compus zeci de melodii care au intrat în istoria muzicii și a susținut peste 700 de ori alături de Queen în întreaga lume.
În perioada 1990-1991 au loc ultimele înregistrări cu Queen, iar ultima sa compoziție, ”A Winter s Tale”, evocă regiunea Montreux, unde a petrecut mult timp. Clipurile realizate pentru albumul ”Innuendo”, în special ”I m Going Slightly Mad”, îl arată foarte trist și obosit.

La 20 februarie 1990, Freddie Mercury a avut ultima apariție publică la premiile British Awards. Queen a fost premiată. Cu toate că era deosebit de bolnav, el insista să înregistreze melodii și clipuri (”Headlong”, ”I m Going Slightly Mad” și ”These Are the Days of Our Lives”, ultimul său videoclip). Știind de moartea sa iminentă, înregistrează ”The Show Must Go On”, fiind considerat un soi de testament destinat publicului său.

La 23 noiembrie 1991, Mercury anunță că are SIDA. Pneumonia de care suferea de mai multe săptămâni a fost aceea care i-a grăbit sfârșitul. Freddie a murit la 45 de ani, în ziua de 24 noiembrie 1991. Funeraliile lui au fost discrete, în concordanță cu religia familiei sale.
Statuia lui Freddie Mercury, de pe malul lacului Léman din Montreux, îl reprezintă exact cum a fost îmbrăcat la deschiderea concertului de pe Wembley din 1986.

Queen a fost prima trupă rock care a umplut stadioane în America de Sud, doborând recordul mondial de asistență la Morumbi Stadium din Sao Paulo. În 1986, turneul european Queen a culminat cu concertul de la Budapesta, în fața a 80.000 de persoane.

un articol de Petre Ivan


Preluare: www.ziarulmetropolis.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și