In ceea ce-i priveste pe deputatii maramureseni, acestia nu au stralucit in cele sase luni scurse din mandat. Cei noua alesi au incasat in schimb 238.193 de lei cu titlu de indemnizatii, suma la care se adauga alte sute de mii de lei drept cheltuieli. Fiecare dintre ei a incasat venituri de peste 26.000 de lei, ceea ce, raportat la numarul de zile active in plen si la faptul ca s-a lucrat in medie cate doua ore zilnic, ar insemna un venit sigur de cel putin 340 de lei pe ora pentru fiecare dintre deputati.

Defalcat, in functie de comisiile din care fac parte,Vasile Berci a castigat 27.029 de lei, Istvan Bonis a avut un venit de 26.111 de lei iar Mircea Dolha a primit 26.759 de lei in cele sase luni de activitate. Apoi, Nutu Fonta a incasat pentru activitatea de deputat 26.111 de lei, Mircea Man - 26.980 lei, Calin Matei, Cornelia Negrut si Gheorghe Simon, cate 26.111 de lei fiecare iar Florin Tataru a castigat 26.870 de lei.

In rastimpul scurs de la alegerile parlamentare, 220 proiecte au devenit legi ca urmare a votului dat de parlamentari. Scriptele indica insa ca peste 130 dintre ele au fost modificari sau completari ale ordonantelor de urgenta sau ale ordonantelor simple. Un raport al Institutului pentru Politici Publice indica si faptul ca numai 11% din totalul proiectelor ce au devenit lege apartin parlamentarilor, restul fiind initiative ale Guvernului Romaniei. S-a mentionat si faptul ca, raportat la cu perioada similara a mandatului anterior, numarul proiectelor de lege depuse in parlament este mai mic cu 44%.

Acelasi raport, intocmit de catre Institutul pentru Politici Publice, indica faptul ca, lunar, se cheltuiesc aproximativ 9 milioane de lei pentru deputatii romani si 3 milioane de lei pentru senatori. In ceea ce priveste activitatea de zi cu zi a unui parlamentar, avand in vedere ca in ultimele 5 luni au avut loc 38 de sedinte, fiecare zi de plen a costat bugetul peste 25.000 de euro.

Din totalul de 47.844.253 de lei, cele mai mari cheltuieli s-au inregistrat in luna aprilie - peste 9,6 milioane de lei -, iar cele mai mici in decembrie, cand a inceput practic mandatul. Diurna pentru deplasarea alesilor la Palatul Parlamentului si in circumscriptiile electorale a costat bugetul aproximativ 4,5 milioane de lei, in timp ce pentru cazare suma a trecut de 8,5 milioane iar cele pentru transport au ajuns la aproape 3 milioane. In plus, cheltuielile pentru salariile personalului angajat in birourile parlamentare si pentru bunuri si servicii tot pentru birourile deputatilor au fost de 20.473.428 de lei. Cele 60 de deplasari ale deputatilor in strainatate realizate in perioada ianuarie - mai au costat Camera Deputatilor peste 540.000 de lei.

Senatorii maramureseni au avut si ei venituri de invidiat in primele sase luni de mandat, insa vom reveni cu date detaliate intr-un alt material

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și