Cresterea inregistrata in perioada 2005-2015 a fost provocata atat de cresterea populatia planetei dar si de cresterea sperantei de viata, conform agentiei ONU privind sanatatea. Riscul aparitiei depresiei devine mai mare in ultimele perioade ale vietii.

In timp ce 5,1% dintre femei si 3,6% dintre barbati sunt depresivi in medie, ratele in randul persoanelor in varsta cresc la peste 7,5% pentru femei si 5,5% pentru barbati.

Totusi, persoanele in varsta nu reprezinta singurul grup care necesita atentie sporita, potrivit OMS.

Trebuie intreprinse masuri si in ce priveste tinerii si femeile insarcinate sau cele care au nascut, a declarat reporterilor la Geneva autorul studiului, Dr. Dan Chisholm, din cadrul Departamentului pentru Sanatate mentala al OMS.

In timp ce presiunea sociala creste asupra copiilor, profesorii si consilierii psihologi ar trebui sa-i invete pe acestia abilitatile necesare prin care ei sa se poata proteja in viata in timpul aparitiei unei depresii, mai spune Dan Chisholm.

”Consecintele acestei afectiuni sunt uriase in ce priveste afectarea starii de sanatate”, se mai precizeaza in raportul OMS.

Pierderile economice globale legate de depresie depasesc 1 trilion de dolari anual si sunt legate de scaderea productivitatii din cauza apatiei care conduce la inabilitatea de a munci sau de a te descurca in viata de zi cu zi.

“Depresia este cea mai importanta cauza ce produce dizabilitati in lume, in acest moment”, a subliniat Dr. Dan Chisholm.

Riscurile de a deveni depresiv sunt intensificate de saracie, lipsa locului de munca, pierderea persoanei iubite, boli fizice si abuzul de droguri.


Preluare: ZiarMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și