"Cel mai tânăr pacient cu cancer gastric pe care l-am operat la Spitalul Floreasca are 18 ani. Înainte decada pentru acestă boală era 60 - 70 de ani, acum vorbim de 30 - 40 de ani", a spus Beuran, precizând că incidenţa cancerului gastric este de 6 - 7 cazuri la 100.000 de locuitori şi că rata mortalităţii este mare, pentru că boala este depistată târziu.

El a arătat că, pentru a depista boala timpuriu, medicii de familie trebuie să le recomande pacienţilor să facă endoscopie de la primele semne de disconfort: durere, greaţă, vărsături.

În schimb, pacienţii din România merg la medic în stadii avansate, cazuri în care eforturile medicilor sunt foarte mari, ca de altfel şi costurile.

Potrivit medicului, pentru a preveni cancerul gastric este importantă o alimentaţie zilnică în care micul dejun să fie cel mai consistent, prânzul echilibrat, iar "cina să fie dată altora".

Totodată Beuran a recomandat alimentaţia bogată în fructe, legume proaspete şi fibre şi cu mai puţine grăsimi şi dulciuri. De asemenea, consumul de alcoolul trebuie redus, iar fumatul oprit, potrivit medicului.

Citește și