Bolile cardiovasculare și AVC sunt favorizate de factori de risc cunoscuți: hipertensiune, fumat, abuz de alcool, sedentarism, exces de colesterol. O echipă britanică de cercetători de la Universitatea York a adăugat la această listă singurătatea, iar locul acesteia nu este deloc neglijabil.

Oamenii de știință au analizat rezultatele unor studii anterioare, referitoare la circa 200.000 de persoane, observate o perioadă variabilă, de până la 20 de ani. Accidentele cardiovasculare, precum și AVC au fost studiate în funcție de gradul de izolare a pacientului. S-a dovedit că singurătatea, care presupune relații sociale puține, expune la un risc semnificativ mai ridicat (cu circa 30%) de a suferi de una din aceste probleme.

Fără îndoială că intervin și obiceiurile de viață — alimentație, activitate fizică—, dar acestea nu explică riscul suplimentar: izolarea ca atare, prin mecanisme care urmează să fie mai bine înțelese, joacă un rol cheie în vulnerabilitatea organismului. Astfel singurătatea trebuie considerată, conform cercetătorilor, un factor de risc independent, asemeni celor bine stabiliți, iar societatea trebuie să aplice programe care să pună capăt izolării sociale, încheie passionsante.be.

Echipa de consilieri Pro Romania Sighetu Marmatiei

Echipa de consilieri Pro Romania Sighetu Marmatiei

Citește și

loading...