PP: Ce proiecte aveți în lucru la momentul de față?



MZ: Întrebarea potrivită ar fi fost „câte?”. Ne dăm seama că încet-încet devenim o familie de prieteni cu aceeași pasiune: jocurile de societate. Ori, ca într-o familie, trebuie să venim tot timpul cu ceva nou „pe masă”.

Anul acesta - 2020 - sperăm să putem pune pe masa prietenilor noștri cel de-al treilea joc educativ. Suntem la faza grafică. Spunem „jocuri educative” dar sunt jocuri de societate în toată regula.

Ne dorim un al treilea tiraj pentru jocul Don’go, sperăm să găsim o sursă convenabilă pentru zaruri, încât să nu se ridice preţul final al produsului nostru.

Cel de-al patrulea joc este conceput, testat, finalizat, aşteaptă decizia graficianului.

PP: Cum ați început aventura de a crea board games?



MZ: Dintr-o provocare. În primele zile din 2012, un prieten ne-a spus că în copilărie avea un joc de cărți cu instrumente muzicale și că noi de ce nu facem ceva pentru copiii de azi. În trei zile am avut conceptul, dar am lucrat 16 luni până să avem regulamentul în forma finală. Așa a apărut Muzicando, care este de fapt un sistem de jocuri. Spunem asta pentru că am identificat mai multe mecanisme de joc cu aceste cărţi, de la cele mai simple, până la cele mai complexe, atenție, nu complicate. Memo, Gama, Solis, Melota, sunt doar câteva din aceste jocuri care se joacă cu cărțile Muzicando. Și… da, ai dreptate, totul tinde să devină o întreagă aventură!

Muzicando respectă regula jocurilor de succes: conceput pentru copii, jucat de adulți. Începând cu 2013 am organizat câte 4-5 turnee în fiecare an, câte unul cu participare internațională. Avem noroc de prieteni buni, care s-au angrenat în ceea ce le-am prezentat, au participat la concursurile noastre, au contribuit cum au putut, așa că în acești ani, am reușit să ajungem la a treia ediție a pachetului de joc, fiecare tiraj având îmbunătățiri față de cel precedent.

Am reușit să ne strângem în jurul unei idei: educația prin joc. A fost unul din motivele pentru care a apărut în 2019 Asociația Muzicando, apoi proiectele Școala Muzicando, Cadoul Muzicando, Prietenii Muzicando, Muzicando în jurul Lumii.

Nu uităm să pomenim participarea la toate Zilele Jocurilor organizate de Mihai Ungureanu la Tîrgu Mureș, unde am putut să testăm impactul în rândul (putem spune asta) specialiștilor, al celui de-al doilea joc al nostru, Don’go.

PP: De ce aș juca jocul Muzicando?



MZ: Pentru că e o reală provocare a creierului. Muzicando e o sală de forță pentru conexiunile neuronale dintre cele două emisfere. Creierul nostru este obișnuit să lucreze cu cifre. Îți vine ușor să spui că înainte de 5 este 4, dar trebuie un mic efort să spui că înainte de nota Sol avem nota Fa.

Muzicando este bazat pe legătura dintre notele muzicale și cele șapte culori ale curcubeului. Scopul este simplu la prima vedere: să scapi de cărțile din mână mai repede decât ceilalți jucători. La „a doua vedere” ai în mână 14 cărți cu note muzicale, culori peste culori, diez, bebol, becar, patru etalări care se licitează… o zăpăceală! Îți vine să le arunci și să fugi. Te salvează calmul partenerului, speranța că adversarul poate greși, faptul că punctajul e echilibrat și poți recupera, tensiunea de la ultimele 4-5 cărți cu adrenalina pe care o cauți din nou exact cum îți dorești să mai faci un salt cu coarda elastică sau încă un traseu cu tiroliana. Nu în ultimul rând, ai dori să joci cu noi, jucătorii mai vechi, cei care îți spun unde ai jucat bine sau unde n-ai ținut cont de partener. E un joc de echipă dar care se joacă și individual. Nu la multe jocuri adversarul îţi spune unde ai greşit, dar la întâlnirile de joc ale membrilor Asociaţiei Muzicando vei avea tot timpul ecouri pentru jocul inspirat, la fel ca pentru cel egoist. Dacă nu de la adversar, de la partener cu siguranţă.

Logo-ul Muzicando este „apropie oamenii de cultură și oamenii de oameni”.

PP: Care e părerea voastră despre comunitatea și scena de board gameing din România?



MZ: Este o comunitate în creştere. Cosmopolită, în sensul bun. Suntem convinşi că în anii următori eforturile celor care promovează jocurile de societate în România, vor concerta pe o partitură benefică tuturor: a consumatorilor ocazionali, a pasionaţilor şi colecţionarilor, a producătorilor autohtoni; trebuie doar ca aceştia să atingă masa critică. Semnele bune sunt că legăturile dintre oameni se păstrează strânse chiar de la an la an, simţi că eşti privit ca prieten, de oriunde ai veni, eşti respectat oricât de mică ţi-ar fi contribuţia la întreagul patrimoniu, fie al board game-urilor la modă traduse în română, fie al jocurilor de societate autohtone. Probabil că următorii paşi se vor face în crescendo, bucuria noastră va fi că am fost martori şi am contribuit încă de la începuturi.

PP: Ce planuri legate de board games, aveţi?



MZ: Să continuăm, să dezvoltăm, să ne afirmăm, să ne bucurăm. Cât mai departe, cât mai mult, cât mai bine şi cât mai frumos.

Lăsând gluma, avem o listă lungă de jocuri pe care vrem să le producem, dar suntem conştienţi că pentru a ne afirma în acest domeniu, al designerilor de jocuri de societate, dacă nu dispunem de fonduri, trebuie să avem răbdare şi consecvenţă, cel puţin.

Odată cu cel de-al treilea tiraj, Muzicando a ajuns la o formă de colecţie, probabil că următoarele revizuiri vor fi doar pentru ambalaj, urmează un tiraj consistent al jocului Don’go. O nouă colaborare ne deschide perspectiva înspre online, dar vom vorbi despre asta probabil în anii următori. Despre al treilea joc putem spune că este pe ţeavă, din acest moment totul depinde de graficianul nostru, Cătălin Puicar, cel care sperăm că va avea răbdare cu noi şi pentru următoarele colaborări. Avem în pregătire al patrulea joc, dar nu-l vom produce anul acesta.

PP: Un sfat către cei care încearcă să creeze jocurile lor.



MZ: Să aibă încredere în ei, să se înconjoare de prieteni, să fie consecvenţi, diplomaţi, sinceri şi să dea dovadă de tenacitate. E un singur sfat.

PP: Unde poate lumea să stea la curent cu tot ceea ce faceţi?



MZ: Folosim doar facebook, pentru socializare. Avem şi paginile de web, dar activitatea este mai directă pentru că oferă o comunicare promptă.

https://www.muzicando.com/,

http://muzicando.ro/,

https://www.facebook.com/Muzicando/,

https://www.facebook.com/asociatiamuzicando/,

https://www.facebook.com/muzicandoacross/,

https://www.facebook.com/dongogame/


Preluare: Proti Plays

Interviu Muzicando - Aventura a început dintr-o provocare

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și