În septembrie, exploziile subacvatice au dezactivat cele două conducte Nord Stream, construite pentru a transporta gazele din Rusia către Europa. Imediat după aceea, unii occidentali au arătat cu degetul spre Rusia, în timp ce Moscova a dat vina pe țările occidentale, inclusiv pe Marea Britanie. Mai recent, rapoartele au indicat că serviciile de informații au indicat agenți pro-ucraineni, dar nu și guvernul ucrainean în sine. Investigații oficiale sunt încă în curs de desfășurare în țările apropiate de locul exploziei. Până în prezent, aceste țări au declarat doar că sunt de părere că exploziile au fost rezultatul unui sabotaj și nu al unui accident.

Cel mai recent program din seria de documentare TV „Războiul din umbră al lui Putin” și podcastul Cold Front care îl însoțește oferă un posibil indiciu privind implicarea Rusiei, a relatat miercuri BBC. Seria, produsă de radiodifuzorul danez DR, radiodifuzorul norvegian NRK, radiodifuzorul suedez SVT și radiodifuzorul finlandez Yle, a dezvăluit în aprilie că navele rusești păreau să cartografieze parcurile eoliene din Marea Nordului, inclusiv în largul coastelor britanice. Cel mai recent episod se concentrează pe ceea ce ei numesc mișcări suspecte ale navelor în perioada premergătoare exploziilor Nord Stream.

Printre acestea se numără nava de cercetare navală rusă Sibiriakov, remorcherul SB-123 și o a treia navă din flota navală rusă pe care mass-media nu a reușit să o identifice. Acestea sunt așa-numitele „nave fantomă”, ale căror transmițătoare au fost oprite. Cu toate acestea, televiziunile susțin că au reușit să le urmărească mișcările prin intermediul comunicațiilor radio interceptate pe care navele le-au trimis către bazele navale rusești între iunie și septembrie 2022. Aceste mișcări au fost urmărite de un fost ofițer britanic de informații navale, care a lucrat la interceptarea flotei rusești din Marea Baltică până la pensionarea sa în 2018. Această persoană – care a solicitat anonimatul în cadrul documentarului – spune că a folosit informații din surse deschise și comunicații radio pentru a-și desfășura cercetările.

Se pare că aceste nave s-au aflat în apropierea locului exploziei timp de mai multe ore și, într-un caz, timp de aproape o zi întreagă. Se pare că una dintre nave, Sibiriakov, este capabilă să supravegheze și să cartografieze subacvatic și să lanseze un mic vehicul subacvatic. Fostul ofițer de informații al Marinei Regale susține că nava a urmat o traiectorie de navigație neobișnuită în luna iunie, în jurul locului în care urma să explodeze ulterior conducta, și că și-a schimbat modul de comunicare pentru a utiliza un receptor secret. O altă navă fără nume a fost, de asemenea, prezentă în această zonă în săptămâna precedentă din iunie. Se crede că o a treia navă, remorcherul naval SB-123, a sosit cu doar cinci zile înainte de exploziile din septembrie. Comunicațiile radio sugerează că a rămas acolo pe parcursul serii și al nopții înainte de a pleca spre Rusia.

Imaginile din satelit examinate de radiodifuzori ar confirma afirmațiile privind traseele neobișnuite, iar alte rapoarte din Germania au susținut că nava s-a aflat în zonă pe 21 și 22 septembrie. Nava poate fi folosită pentru a sprijini și salva submarine și are capacitatea de a efectua operațiuni pe fundul mării, potrivit experților intervievați.

Săptămâna trecută s-a aflat că armata daneză a realizat 26 de fotografii ale unei alte nave a marinei ruse specializate în operațiuni subacvatice în apropierea locului exploziilor. Un ziar danez a declarat că nava de salvare a submarinelor SS-750 a fost fotografiată cu patru zile înainte de explozii, în apropierea locului unde au avut loc exploziile. Această navă poate transporta un mini-submarin. Documentarul nu spune că există dovezi concludente cu privire la ceea ce făceau navele sau că Rusia a fost în spatele exploziei. Dar ridică întrebări cu privire la natura neobișnuită a acestei activități. Rusia a negat întotdeauna orice implicare în aceste explozii.


Preluare: G4media.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și