# Ocna Șugatag
Investițiile europene și guvernamentale există, edilii trebuie doar să se mobilizeze și să dea o față nouă, modernă sau rustică, după alegere, comunei sale. Botiza o face, cu un centru civil rustic, dar și cu kilometri de asfaltări. Ocna Șugatag se luptă cu o investiție uriașă gata să înceapă, dar și cu introducerea gazului. Ce fac ceilalți?

# Oncești
„Deja ați putut observa deranjul ce se face în Oncești, și-mi cer scuze pentru asta celor care trec sau locuitorilor. Suntem în execuție cu rețele de apă și canal, drumul județean este afectat. Trebuie să trecem și prin asta, locuitorii au nevoie de apă și canalizare. Eu sper ca în 3-4 luni să încheiem pe drumul principal, dar probabil că în august vom sista, cât e traficul mare, cu cei ce vin acasă din Occident. Dar ne grăbim, pentru că urmează și asfaltări, pe toate străzile, cu finanțare AFIR. E tot ce e important, apă, canal și drumuri. Nu era în regulă cu drumurile pietruite, fiecare ploaie mare spală tot și o luăm de la început. Vom face 8,8 kilometri de asfaltări, de 5,4 milioane lei. Așteptăm acum să vedem ce se va întâmpla cu licitația, să nu avem blocaje. Mai avem o achiziție de dotări pentru centru social, mobilier prin GAL. Am achiziționat buldoexcavator, am dotat căminul cultural. Acum, se mai construiesc încă trei pensiuni, turismul merge, la acest moment nu sunt locuri de cazare în comuna Oncești”, spune primarul Matei Godja.

# Săpânța
„Acum a început modernizarea dispensarului uman, avem licitația de asfaltări de 7 kilometri de drumuri, avem proiect de canalizare. Avem în lucru documentația pentru statutul de stațiune, dar am început cu refacerea PUG-ului. Am investit în refacerea de PUG, apoi în documentația de stațiune turistică. Ne va ajuta foarte mult în a obține punctaje mai bune la viitoare proiecte”,spune Gheorghe Stan, primar al comunei Săpânța.

# Situația, per ansamblu
Demersuri similare, cu aceeași miză, turistică dar și pentru ușurarea obținerii finanțărilor, au făcut, în ultimii ani, localități precum Oncești, Bârsana, Moisei, iar la timpul prezent, la așa ceva lucrează orașul Cavnic și alții. În cazul Onceștiului, lucrările se desfășoară contra timp, știut fiind că s-a ajuns la linie dreaptă în execuția lucrărilor de modernizare (în sfârșit) a drumului județean 186 de Valea Izei, unul dintre cele mai circulate drumuri din județul Maramureș.

Altfel spus, comunele care nu s-au grăbit să facă până acum rețele de apă și canal sau le au incomplete, au șanse minime ca odată cu începerea lucrărilor la drum sau ulterior, în perioada de garanție, să aibă dreptul de a săpa de-o parte sau alta sau de a face subtraversări sub un drum modernizat, probabil pentru prima dată de la existența sa! În situația dată se află unități administrative precum Săcel sau Bogdan Vodă, care nu au reușit să facă în totalitate rețele de apă și canalizare.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și