Pe această cale, personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Maramureș a reamintit cetățenilor regulile care trebuie respectate atunci când se lucrează cu focul deschis:

-arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se face numai după ce au obţinut în prealabil acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi permisul de lucru cu foc, emis de către autoritatea publică locală, cf. O.M.A.I. nr. 163/2007 pentru aprobarea Normelor Generale de Apărare Împotriva Incendiilor;

-zona de ardere trebuie să fie izolată faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier şi culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate;

-executarea arderii trebuie să se facă numai pe timp de zi şi doar în condiţii meteorologice fără vânt;

-parcelarea miriştii în suprafeţe de maxim 10 hectare prin fâşii arate, este obligatorie;

-arderea trebuie să fie supravegheată până la finalizarea ei;

-persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi în limitele fondului forestier de stat sau privat au obligaţia dotării cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor şi instruirii personalului.


Amenzile pot ajunge la 2.500 lei

Trebuie ştiut faptul că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional. Amenzile sunt aplicate în conformitate cu H.G.R. nr. 537 din 06.06.2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, iar cuantumul este cuprins între 1.000 şi 2.500 lei, au arătat reprezentanţii ISU Maramureş.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și