Maramureșenii stabiliți în Italia spun că aceste măsuri îi afectează profund și susțin că nu este normal ceea ce se întâmplă.

“Cred că este un abuz grosolan. Practic majoritatea celor ce conduc o mașină înmatriculată în România nu sunt proprietari și dispun de un contract de comodat, făcut la un notar. Deci autoritățile italiene sechestrează automobile ale unor proprietari români, majoritatea nu au reședință în Italia, deci ca urmare proprietarii ar trebui să dea în judecată statul italian. Practic sechestrează bunul unui cetățean european și își bat joc de români”, susține Andrei.

“Normal că ne afectează această modificare a legii. Și am o părere foarte proastă. De ce au acum treabă cu noi, românii? De ce acum nu ne mai lasă să circulăm? Eu cred că este un abuz și sper ca autoritățile române să ia atitudine și să nu ne lase să ne descurcăm fiecare cum putem”, susține Dică D.

Sunt însă și maramureșeni care nu sunt afectați de această măsură, dar se lovesc de alte probleme. “Aceste modificări a pus multă lume în dificultate. Pe mine, personal, nu mă afectează deoarece mașina e înscrisă în Italia. Doar că este problemă cu mașinile diesel. Vor să le elimine până în 2024. În multe zone nu se mai poate circula cu euro 0, 1, 2, 3 și chiar euro 4”, completează Lidia G.

Autoritățile române monitorizează situația

Ministerul Afacerilor Externe a ieșit public cu o serie de precizări legate de modificările aduse Codului Rutier. “Autoritățile române urmăresc cu atenție subiectul modificărilor legislative introduse în legislația rutieră italiană prin Decretul-lege nr.113/2018. Ambasada României la Roma a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile italiene de resort pentru a obține clarificări cu privire la sfera de aplicare a prevederilor legislative.

Ministerul Afacerilor Externe evaluează măsurile luate de autoritățile italiene pentru a se asigura că acestea sunt în deplină conformitate cu legislația Uniunii Europene și jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene relevantă și nu afectează drepturile cetățenilor români, luând în considerare efectuarea tuturor demersurilor legale în vederea protejării drepturilor cetățenilor români rezidenți în Republica Italiană, inclusiv sesizarea Comisiei Europene cu privire la posibilele incompatibilități ale normelor recent introduse cu legislația Europeană”, susțin autoritățile române.

De menționat că amenzile pentru cei care nu respectă legislația italiană sunt mari, fiind cuprinse între 712 și 2.848 euro.

Ce prevede legea

Autoritatea Rutieră Italiană (Ufficio Motorizzazione Civile) dispune interdicția de circulație pentru vehiculul în cauză, care este sechestrat. În cazul în care, după 180 de zile de la data infracțiunii, nu au fost îndeplinite formalitățile pentru înmatricularea vehiculului în Italia, vehiculul este confiscat.

“Articolul 132 al Codului Rutier prevede că vehiculul înmatriculat în străinătate, pentru care au fost îndeplinite formalitățile vamale și cele prevăzute de articolul 53 Cod Rutier, poate circula în Italia un an pe baza certificatului de înmatriculare din statul de origine, cu îndeplinirea tuturor obligațiilor vamale și plata taxelor de vânzare-cumpărare. După încheierea perioadei de un an, titularul vehiculului trebuie să solicite autorităților italiene competente o foaie de parcurs și înregistrarea vehiculului pentru a putea părăsi teritoriul Italian”, susține Ambasada României în Italia.

Amenzile și în acest caz pleacă de la aproape 800 de euro și pot ajunge până aproape la 3000 de euro.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și