Guvernul italian se pregăteşte pentru o posibilă evacuarea masivă a zeci de mii de persoane care locuiesc în perimetrul din jurul supervulcanului Campi Flegrei, situat în apropiere de Napoli, au anunţat joi oficialii, potrivit Reuters.

Noile măsuri, care includ o strategie de verificare a rezistenţei clădirilor în regiune în urma seismelor repetate care au avut loc în ultimele luni, va fi discutată în cadrul unei şedinţe de cabinet ce va avea loc în a doua parte a zilei, se precizează într-un comunicat guvernamental.

Campi Flegrei, sau Câmpurile Flegreene, din grecescul ”în flăcări”, este o zonă situată la circa 20 de kilometri de Napoli şi include oraşe şi sate, printre care Pozzuoli, Agnano şi Bacoli, care, împreună, totalizează o populaţie de peste 500.000 de locuitori.

Această caldeiră este presărată cu 24 de cratere şi este un vulcan mult mai mare decât Vezuviul, aflat în apropiere, care a distrus oraşul roman antic Pompeii în anul 79 e.n.

Doar în ultima lună s-au produs peste 1.100 de seisme, inclusiv un cutremur de magnitudine 4, care a avut loc luni, şi unul de 4,2, săptămâna trecută - cel mai puternic din regiune din ultimele patru decenii.

Potrivit experţilor, creşterea activităţii seismice este legată probabil de un fenomen cunoscut sub denumirea de bradiseism, atunci când scoarţa terestră se ridică sau se lasă în jos, în funcţie de ciclu, fenomen provocat de umplerea sau de golirea camerelor de magmă subterane.

Nu există un risc iminent de erupţie, spun cei mai mulţi dintre vulcanologi, dar, întrucât solul se înalţă în prezent cu 1,5 centimetri pe lună, există îngrijorare în ceea ce priveşte impactul asupra clădirilor din regiune.


Preluare: stiri.tvr.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și