Pentru a preveni îmbolnăvirea angajaților cauzată de munca desafășurată în condiții de temperaturi extreme, firmele trebuie să respecte, în principal, următoarele măsuri pentru ameliorarea condițiilor de muncă:

– asigurarea apei minerale (2-4 litri/persoană/schimb);

– reducerea intensității și ritmului activităților fizice;

– asigurarea ventilației la locurile de muncă;

– alternarea efortului dinamic cu cel static și a perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

– trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiții vor lua, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau ai salariaților, următoarele măsuri:

– reducerea duratei zilei de lucru;

– eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11 și după ora 17;

– întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităii activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Aceste măsuri se vor stabili dacă temperaturile extreme se mențin pe o perioada de cel puțin două zile consecutiv, iar la aplicarea acestora angajatorii vor stabili, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau ai salariaților, modalitățile de recuperare a timpului nelucrat și modalitățile de plată.

„Inpectoratul Teritorial de Muncă Maramureș va intensifica controalele pentru verificarea respectării prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanele încadrate în muncă. Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei”, precizează Dragoș Năcuță, inspector șef al ITM Maramureș.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și