Președintele RMDSZ a susținut că declarațiile premierului ungar trebuie interpretate în context. El a spus că îl cunoaște personal pe premierul ungar de ceva timp, așa că îndrăznește să declare că „Orbán nu are nici un pic de rasism”.

„Amestecul de rase este o chestiune privată, o chestiune privată a fiecăruia în lumea occidentală și, în general, aproape peste tot, nu este o chestiune politică, de partid, de organizație socială sau de administrație de stat. Dacă îmi permiteți să mă exprim astfel, este o chestiune de inimă”, a spus Kelemen Hunor pentru Maszol. El nu a explicat însă de ce amestecul rasial a fost folosit de Viktor Orban într-un discurs politic, dacă e vorba despre o chestiune privată.

Kelemen Hunor a declarat: dacă scoți o propoziție din context, poți dovedi aproape orice despre oricine: „Găsesc și eu propoziții din Platon pe care dacă le scot din context, pot dovedi cu un singur salt cât de rasist sau fascist era acest Platon”. Dacă ne uităm la întregul discurs al lui Viktor Orbán de la Tusványos, „dacă îl punem în context, nu a fost un discurs rasist, nici un discurs bazat pe teoria rasială sau despre teoria rasială”, a spus Kelemen Hunor, potrivit Maszol. El a adăugat că „din moment ce există o singură specie umană, Homo sapiens sapiens, este considerat tot felul de discursuri de altă parte”.

El a adăugat că liderii de stat și prim-miniștrii trebuie să țină cont în primul rând de siguranța propriilor cetățeni, „asta nu înseamnă nici un minut că cineva este de acord cu Putin. Nu poți fi de acord cu Putin, nu poți fi de acord cu agresiunea războiului și cu agresorul”. Potrivit lui Kelemen Hunor, „cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai mulți oameni își pierd viața și cu atât mai mare este prețul plătit de toți cetățenii europeni. Cu cât durează mai mult războiul, cu atât mai dificilă și mai nesigură va fi viața noastră”, a spus el.

Context. Premierul de extremă-dreapta al Ungariei, Viktor Orbán, s-a dezlănțuit, sâmbătă, împotriva „amestecului” de rase europene și non-europene, într-un discurs care a atras imediat indignarea partidelor de opoziție și a politicienilor europeni.

„Noi (n.r. maghiarii) nu suntem o rasă mixtă … și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Orbán, sâmbătă ,la Băile Tuşnad. El a adăugat că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”.

De asemenea, Viktor Orban a făcut o aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist atunci când a criticat planul Bruxelles-ului de a reduce cererea europeană de gaze cu 15%. „Nu văd cum pot obliga statele membre să facă acest lucru, chiar dacă există know-how german în acest domeniu, așa cum a demonstrat trecutul”, a spus el ironic.

Zsuzsa Hegedüs, consilieră a premierului Viktor Orban, împuternicit guvernamental pentru politicile de convergență socială, a demisionat marți din funcție după declarațiile rasiste făcute de acesta la Băile Tușnad, transmite publicația maghiară HVG.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet