”Ucraina ar putea să-și revizuiască practica sa de sprijinire a Rusiei în problema tranzitării gazelor ruse pe teritoriul ucrainean”, a declarat vicepremierul ucrainean Iuri Boiko, citat de Interfax și ITAR-TASS.
”Dacă avem în vedere relațiile de parteneriat cu colegii noștri ruși, vedem că noi le-am asigurat întotdeauna în perioadele de vârf, când era foarte important, tranzitarea gazelor către Europa, și, datorită sprijinului nostru, Gazprom și-a îndeplinit întotdeauna obligațiile față de Europa”, a declarat Iuri Boiko.
Oficialul ucrainean a continuat ”dacă partea rusă va avea o abordare formală în relațiile din domeniul gazelor, atunci Kievul își rezervă dreptul, în același mod, să utilizeze contractul numai pentru achiziționare, iar întreaga responsabilitate pentru tranzitarea gazelor spre Europa le va reveni lor, rușilor”.
La începutul acestei săptămâni, gigantul rus Gazprom acuza Ucraina de neplata unei sume de 882 milioane de dolari, o acuzație care intervine după ce fosta republică sovietică speră să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană.
Cu o zi în urmă, Premierul rus, Dumitri Medvedev a promis că nu va sista livrările de gaze către Ucraina, acesta dorind să tempereze temerile privind un nou ”război al gazelor” ce ar afecta aprovizionarea Europei.
De remarcat mai este faptul că ani la rând, relațiile tensionante dintre Rusia și Ucraina au dus la întreruperea livrărilor de gaz către Ucraina, țară dependentă de gazul rus, în ciuda numeroaselor inițiative pentru a găsi noi surse de aprovizionare.
Toate aceste conflicte au perturbat uneori exporturile de gaz rus către Uniunea Europeană, Ucraina fiind în prezent principala țară de tranzit.


Citește și