Cu toate că Maramureșul a dat liber temporar la două târguri în județ, cei mai mulți oameni tot la carmangerii sau hipermarketuri se duc. Indiferent la care zonă a județului ne referim, mieii se vând cu 9-10 lei kg în viu. În magazine, kilogramul de carne de miel se cumpără cu 25 – 26 de lei. În târguri sunt mai mulți vânzători și mai puțini cumpărători.

Cu toate că prețul mieilor este la fel ca anii trecuți, crescătorii de miei nu prea au cu ce se lăuda când vine vorba despre clienți. Speră la vânzări mai mari azi sau mâine. Mieii au 10 kg și ajung până pe la 20 sau mai multe kg. Crescătorii de ovine se plâng că prețul actual este destul de mic (același de ani de zile) în comparație cu câtă muncă depun ca mieii să ajungă la piață. De patru ani prețul e tot la fel, dar toate s-au scumpit de câteva ori de atunci. Ca munca lor săfie rentabilă, prețul ar trebui să fie de cel puțin 15 lei kg în viu. Cu toate acestea crescătorii continua această îndeletnicire fiindcă pentru mulți este o tradiție de familie, iar pentru unii o pasiune, Indiferent cum e, dacă muncești poți ieși în câștig, dacă altă oportunitate nu ai. Oamenii merg însă mai departe, că le sunt dragi animalele. Dacă nu le-ar îndrăgi, mulți nu le-ar ține. Pentru ei, în jurul oilor este un mod de a trăi. Dacă s-ar lăsa de oi, s-ar îmbolnăvi sau ar merge la crâșmă unde și-ar îneca amarul în băutură. Nici una, nici alta nu e bine. Așa că preferă să continue cu munca grea și dragostea față de animale pe care le au din copilărie.

#Tradiția se pierde o data cu trecerea anilor

Oamenii s-au emancipat și preferă să ia practicile europenilor. Ale noastre multe învechite, tind să ia drumul celor modernizate. Dar totuși ar fi bine ca tradițiile să le păstrăm pentru că acestea ne definesc ca neam.Vasile Pop, dir. executiv adjunct DSVSA Maramureș, a spus că sunt amenajate două puncte de sacrificare temporară a mieilor, unul la Sighetu Marmației, iar cel de-al doilea în Baia Mare. „Primăriile celor două municipii ne-au solicitat acest lucru. Asociațiile de crescători de ovine și caprine doresc în fiecare an să-și expună mieii și iezii, pentru ca populația să-i cumpere pentru sărbătorile pascale. De asemenea, animalele trebuie să se poată sacrifica în aceeași zonă, așa că punctele de sacrificare sunt amplasate imediat lângă locurile de comercializare. Surpriza noastră a fost când am văzut că la Sighetu Marmației, dar și la Baia Mare sunt la vânzare puțini miei. Se pare că încet comerțul se schimbă, fără să vrem, și se duce în zona organizată a lucrurilor, ceea ce este foarte bine. Însă noi nu putem să nu dăm curs solicitărilor care țin de tradiția maramureșenilor. În această săptămână, atât în Baia Mare, cât și la Sighetu Marmației, noi avem detașat personal specializat, în cele două târguri de vânzare-cumpărare miei, care asigură expertiza. Asta înseamnă că fiecare carcasă ce rezultă în urma sacrificării este verificată de către un medic veterinar, care observă leziuni, eventuale parazitoze. La final, se aplică o ștampilă pe acea carcasă, iar cumpărătorul pleacă acasă convins că acea carne, din punct de vedere organoleptic, este în regulă. Trist este faptul că pentru jupuitul mieilor măcelarii cer cel puțin 20 lei, iar pielea nu o cumpără nimeni. Cu lâna și piele se înregistrează o pierdere totală”. Părerile oamenilor, cu privire la locul de unde cumpără miei, sunt împărțite: „Am cumpărat miel de la supermarket. E mai ușor decât să-l cumperi viu, apoi să mergi cu el la sacrificat și abia apoi poți pleca acasă. La magazin iei carnea direct porționată și pleci acasă”, a spus băimăreanca Eugenia V. „Prefer să cumpăr miel direct de la cioban. În acest fel, am cât de cât habar de ce mănânc. Carnea din magazin cine știe cu ce este injectată, tratată, deci nu prea am încredere”, a explicat și Lorena P. din Baia Mare.

Pentru masa Pascală oferta este variată, dar foarte scumpă. La piața de alimente produsele au următoarele prețuri: ouă de casă – un leu bucata; hrean – 25 lei borcanul mare; ceapă, ridichi, usturoi verde la 2 lei legătura; vin de casă – 5 lei litrul; roșii – de la 7 lei kg; ardei gras – 8 lei kg; varză – 5 lei kg; ceapă uscată 4-5 lei kg, morcovi 4-5 lei kg; urda și cașul de la 18 lei kg: măcriș 20 lei kg.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și