Mathew Crowther de la Universitatea din Sydney a observat prin satelit 40 de koala din New South Wales, timp de trei ani, studiindu-le habitatul și alimentația. El a arătat cum se refugiază koala în timpul zilei în copacii înalți, ajunși la maturitate și al căror frunziș protejează animalul de căldură și de incendii. "Cercetările noastre confirmă că koala se adăpostesc în timpul zilei în diferite tipuri de copaci, iar noaptea merg să se hrănească în eucalipți", explică cercetătorul.

"Am mai observat că, cu cât este mai cald ziua, cu atât koala caută copaci cu frunziș mai des ca să scape de temperaturile ridicate", adaugă el.

Un sfert din populația de koala studiată a dispărut la canicula din 2009, cifră alarmantă pentru oamenii de știință, "ținând seama de frecvența tot mai mare a fenomenelor climatice extreme". Potrivit centrului de studii asupra climei, Climate Council, luna septembrie 2013 a fost cea mai caldă în Australia de când au început măsurătorile meteorologice, temperaturile fiind cu 2,75 grade mai mari decât media.

Emblemă a Australiei, koala a fost inclusă anul trecut printre speciile care trebuie protejate în mai multe regiuni australiene, unde supraviețuirea sa este amenințată de dezvoltarea orașelor, circulația mașinilor, câinii domestici și boli. Este categoria imediat inferioară celei de specie "în pericol", potrivit listei Uniunii internaționale pentru conservarea naturii (UICN).

Înainte de sosirea coloniștilor britanici, în 1788, existau în jur de 10 milioane de exemplare de koala, care au fost vânate masiv pentru blana lor groasă în anii 1920. Populația a scăzut astfel drastic, fiind apreciată în prezent la 43.000 de exemplare în libertate.

Citește și

loading...