Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, in parteneriat cu Institutul de Arheologie si Istoria Artei al Academiei Romane din Cluj-Napoca a desfasurat in perioada 2009-2015 cercetari arheologice sistematice in localitatea Bozanta Mica (com. Recea, jud. Maramures) in locul de hotar, numit de localnici „Grind” sau „Grindul Alb”. In acest punct, cu prilejul mai multor cercetari de suprafata, prima dintre ele efectuata de dr. Ioan Stanciu in anul 1992 (la acea vreme muzeograf la Baia Mare, acum cercetator stiintific la Cluj-Napoca), au fost descoperite numeroase fragmente ceramice datand din epoca bronzului (sfarsitul mileniul II a.Chr.), epoca romana – Barbaricum (sec. II – III p. Chr.) si medieval timpurie (sec. VIII p. Chr.).

Proiectul de cercetare arheologica a sitului a avut ca principale obiective cercetarea sitului, salvarea, protejarea, conservarea, restaurarea si valorificarea complexa a rezultatelor, toate acestea urmand sa contribuie la mai buna cunoastere a epocii bronzului, epocii romane – Barbaricum si perioadei medieval timpurii din Bazinul Inferior a Lapusului. In cei sapte ani de cercetari au fost trasate 13 sectiuni, doua suprafete si 15 casete, toate insumand o suprafata totala de 1383,25 metri patrati si au fost descoperite un numar de 152 de complexe arheologice reprezentate de: locuinte, gropi de provizii, fantani, anexe gospodaresti, morminte si gropi ritualice.

Colectivul de cercetare a fost compus din: dr. Ioan STANCIU (Institutul de Arheologie si Istoria Artei Cluj-Napoca) – responsabil stiintific de santier; Dan POP, Marius ARDELEANU, Raul CARDOS, Bogdan BOBINA, Dorian GHIMAN si Zamfir SOMCUTEAN (Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures). La cercetarile arheologice au participat si studenti si masteranzi de la Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca si Universitatea din Bucuresti.

In vederea promovarii rezultatelor cercetarilor efectuate la Bozanta Mica, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures organizeaza expozitia temporara in cadrul careia vor fi expuse cele mai semnificative piese arheologice descoperite in timpul campaniilor desfasurate in perioada 2009-2015.

Expozitia poate fi vizitata la sediul muzeului, de marti pana duminica, intre orele 10,00 – 16,30.


Preluare: ZiarMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și