Aşadar, în ultimele luni, unii din membrii caracatiţei care au contribuit la distrugerea pădurilor din judeţ au ajuns în atenţia oamenilor legii. Pentru unii din ei, viitorul se anunţă sumbru, întrucât acuzaţiile aduse sunt deosebit de grave. Deosebit de trist este că pe lista neagră şi află şi mulţi angajaţi silvici, drept dovadă că uneori lupul chiar e paznic la oi. E limpede, însă, că oamenii legii vor mai avea de lucru pentru a depista şi alţi indivizi care „devalizează” pădurile.

# Tăierile, percheziţiile şi capetele de acuzare

Sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, în cursul zilei de 25 iulie 2017, ofiţeri ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, Serviciul Ordine Publică şi Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, au efectuat un număr de 20 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Maramureş şi pe raza judeţului Sălaj, la sediul a patru ocoale silvice şi la domiciliile persoanelor implicate în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, tăiere ilegală de arbori, furt de arbori, omisiunea sesizării şi fals intelectual. Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent rezultă că un administrator al unei societăţi comerciale a dispus angajaţilor să taie fără drept şi să sustragă masă lemnoasă de pe suprafeţe împădurite din fondul forestier naţional, aflate în proprietate publică sau privată, cauzând un prejudiciu în cuantum de 1.972.463 lei. Lucrătorii silvici au sprijinit activitatea infracţională, furnizându-i documente care să ateste în mod nereal legalitatea tăierilor frauduloase de material lemnos şi au omis să sesizeze organele de urmărire penală. De asemenea, în perioada 2015-2016, acelaşi administrator a dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a societăţii a unor documente care nu au la bază operaţiuni reale şi nu a înregistrat în aceleaşi evidenţe o parte din veniturile realizate, conform oamenilor legii.

# Şi pădurari, şi infractori…

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, au dispus la data de 26 iulie 2017 punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Iuga Ioan, pentru săvârşirea infracţiunilor de tăiere ilegală de arbori, furt de arbori, evaziune fiscală şi spălare de bani, Limac Vasile Sorin şi Mintău Ioan, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la tăiere fără drept de arbori şi complicitate la furt de arbori.

De asemenea, la aceeaşi dată a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de inculpaţii Bizău Gheorghe Silviu, fost pădurar, Maxim Vasile, Pop Livius Aurelian, ingineri silvici în cadrul Ocolului Silvic Târgu-Lăpuş şi Pop Teodor, pădurar în cadrul aceluiaşi ocol silvic, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la tăiere ilegală de arbori, complicitate la furt de arbori, omisiunea sesizării şi fals intelectual. Din probatoriul administrat până în prezent rezultă că în perioada 2015-2016, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, inculpatul Iuga Ioan a dispus angajaţilor societăţii, printre care inculpaţii Limac Vasile Sorin şi Mintău Ioan să taie fără drept şi să sustragă masă lemnoasă de pe suprafeţe împădurite din fondul forestier naţional, aflate în proprietate publică sau privată, cauzând un prejudiciu în cuantum de 1.972.463 lei.

Inculpaţii Bizău Gheorghe Silviu, Maxim Vasile, Pop Livius Aurelian şi Pop Teodor au sprijinit activitatea infracţională, inclusiv prin furnizarea de documente care să ateste în mod nereal legalitatea tăierilor frauduloase de material lemnos şi au omis să sesizeze organele de urmărire penală.

De asemenea, în perioada 2015-2016, inculpatul Iuga Ioan a dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a aceleiaşi societăţi a unor documente care nu au la bază operaţiuni reale şi nu a înregistrat în aceleaşi evidenţe o parte din veniturile realizate.

La data de 26 iulie 2017, dosarul a fost înaintat instanţei cu propunere de arestare preventivă a inculpaţilor Iuga Ioan, Limac Vasile Sorin, Pop Teodor, Maxim Vasile şi Pop Livius Aurelian şi cu propunere de arest la domiciliu a inculpaţilor Bizău Gheorghe Silviu şi Mintău Ioan, aflaţi toţi în stare de reţinere, cerere admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Maramureş.

# Arbori “seceraţi” fără milă

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Tomoiagă Grigore, în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la tăiere ilegală de arbori şi participaţie improprie la furt de arbori şi Iuga Vasile Teodor, în stare de libertate, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual şi uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut faptul că în perioada 22-27 mai 2017, inculpatul Tomoiagă Grigore, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Dragomireşti, i-a determinat pe numiţii C.G. şi T.G. să taie fără drept un număr de 67 de arbori de esenţă răşinoasă din pădurea proprietatea privată a persoanelor vătămate B.V.D. şi B.I. În data de 29 mai 2017, i-a determinat pe numiţii T.G.M. şi C.I.F. să sustragă materialul lemnos care a fost încărcat într-un camion, fiind surprinşi de persoanele vătămate. În această împrejurare a izbucnit un conflict în urma căruia persoanele vătămate au procedat la dezarmarea inculpatului Tomoiagă Grigore.

În data de 30 mai 2017, inculpatul Iuga Vasile Teodor, brigadier în cadrul Ocolului Silvic Dragomireşti, a întocmit un raport în care a consemnat aspecte nereale cu privire la evenimentul din data de 29 mai 2017, raport ce a fost înregistrat la Direcţia Silvică Maramureş. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Vişeu de Sus.

Oamenii legii au precizat că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


Preluare: Cătă ŢINEGHE - InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și