Era subintitulat „Organ oficios al Consiliului Național Român Comitatens Maramurăș”, în caseta tehnică din pagina 4 era scris: „Editor și proprietar C.N.R.C. Maramurăș” și era redactat de doi „redactori responsabili”: dr. Vasile Kindriș și dr. Titu Doroș.

Valoarea documentară a acestei publicații este cu adevărat excepțională, mai cu seamă dacă avem în vedere că în cursul vremurilor, respectiv în timpul celui de Al II-lea Război Mondial, în Maramureșul intrat atunci în Ungaria horthystă, multe arhive fie că au fost duse și puse la păstrare în Ungaria în locuri necunoscute sau inaccesibile, fie că parțial au fost distruse intenționat, fie că pur și simplu s-au pierdut. Așa se face că, pentru anumite evenimente, în lipsa unor documente de arhivă, paginile aceste foi devin o sursă primară de informare de cea mai mare importanță.

Și iată că recent un grup de cadre didactice de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Filiala Baia Mare – format din lect. univ. dr. Ioan Liviu Tăut, manager proiect, prof. univ. dr. Nicolae Iuga, consultant științific, lect. univ. dr. Magnolia Tilca și lect. univ. dr. Laura-Rebeca Stiegelbauer – au avut ideea de a retipări colecția integrală a acestui ziar, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș. Lansarea va avea loc vineri 20 iulie, ora 12.00, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și