În contextul recentelor abordări în spațiul public a efectelor determinate de punerea în aplicare a Legii 169/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, Penitenciarul Baia Mare a venit cu precizări, la solicitarea cotidianului Glasul Maramureşului.

Statistica ultimilor ani

Reprezentanţii Penitenciarului Baia Mare au prezentat numărul liberărilor din Penitenciarul Baia Mare, în intervalul 2014 – 2018, raportat la dinamica complexă a efectivului custodiat. Astfel, în anul 2014, s-au înregistrat trei eliberări la termen şi 312 liberări condiţionate. În 2015, doi deţinuţi au fost eliberaţi la termen şi am avut, în Maramureş, 229 liberări condiţionate. În 2016, raportul a fost de 7 la 203. În 2017, de 10 la 107. În anul 2018, în schimb, numărul a crescut. S-au înregistrat, conform statisticilor oficiale, 30 de eliberări la termen şi 227 de liberări condiţionate. Aşadar, au părăsit unitatea pentru detenţie 257 de persoane.
“Menționăm că punerea în libertate se dispune, de îndată, la expirarea duratei pedepsei închisorii, la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a dispus liberarea condiţionată, precum şi la orice altă dată hotărâtă de organele judiciare competente, în situaţiile anume prevăzute de lege, administrația așezământului de deținere îndeplinind obligațiile prevăzute de reglementările legale în materie”, a precizat, pentru Glasul Maramureşului, Larisa Cherecheş, reprezentantul Penitenciarului Baia Mare.

Mai multe condiţii cumulate de îndeplinit
Totodată, în ceea ce privește aplicarea instituției complementare a liberării condiționate, reprezentanţii Penitenciarului Baia Mare au precizat că aceasta presupune îndeplinirea cumulativă a unor condiții strict și limitativ prevăzute de lege, admiterea liberării condiționate implicând formarea convingerii instanței cu privire la însușirea de către persoana condamnată a unui complex de valori sociale necesare subzistenței în societate, în condiții de legalitate.
“În Penitenciarul Baia Mare, din totalul celor 374 persoane care au beneficiat de prevederile Legii 169/2017, un număr de 334 au fost liberate ca urmare a admiterii cererii de liberare condiționată de către instanţele de judecată competente, iar restul de 40 au fost liberate la împlinirea termenului de executare a pedepsei”, a mai explicat Larisa Cherecheş.

Ce este recursul compensatoriu

Recursul compensatoriu este reglementat în art. 551 din Legea 169/2017, care prevede mai multe chestiuni. Astfel, la calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, şase zile din pedeapsa aplicată. În sensul prezentului articol, se consideră condiţii necorespunzătoare cazarea unei persoane în oricare centru de detenţie din România care a avut lipsuri la condiţiile impuse de standardele europene.

Ce înseamnă condiţii necorespunzătoare

Se consideră executare a pedepsei în condiţii necorespunzătoare cazarea în mai multe situaţii. Prima este cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând suprafaţa grupurilor sanitare şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerelor de deţinere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spaţiului în cauză. A doua este lipsa accesului la activităţi în aer liber. Alte condiţii sunt lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie, lipsa temperaturii adecvate a camerei, lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază, precum şi cerinţele de igienă, respectiv existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

“Referitor la faptele pentru care sunt condamnați deținuții care îndeplinesc vocația pentru a fi analizați în comisia pentru liberare condiționată, menționăm că acestea sunt variate și cuprind întreaga arie a faptelor care constituie temei al răspunderii penale. Reiterăm faptul că toate persoanele condamnate au intrat în aria de reglementare a Legii nr. 169/2017, beneficiul compensatoriu aplicându-se indiferent de regim de executare sau faptă, astfel că, pentru fiecare 30 de zile de custodie în condiții necorespunzătoare, persoanelor private de libertate li se consideră executate, suplimentar, şase zile din pedeapsa aplicată”, a concluzionat Larisa Cherecheş.


Preluare: Cătă ŢINEGHE - axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și